Husråd header

Oppustet mave

Oppustet mave og luft i maven er ubehageligt. Dette kan have mange årsager. Årsagen kan være graviditet, men for det meste er det din kost og ikke at du er gravid som gør det.

For at forebygge eller undgå oppustet mave er det beste husråd at lægge om sin kost. I nogle tilfælde kan man også undgå det, hvis man spiser på en anden måde. Hvis du bruger masser af tid når du spiser og tygger din mad godt, så kan det være nok til at fjerne eller forhindre en oppustet mave.

En indsender siger, at hun har fundet en te, der også vil have en god effekt mod oppustet mave. Dette er en teblanding der kaldes de fire vinde af te. Denne te består af følgende urter:

 1. Spear Mint
 2. Kommen
 3. Kamille
 4. Fennikel

De er blandet sammen i lige store dele. Drik denne blanding af te hver kvæld til behandling af oppustet mave, siger indsenderen.

Andre husråd mod oppustet mave

Årsagen til oppustethed, luft i maven og kvalme er for det meste, at der er et overskud af syre i maven efter mad. Dette forværres, hvis du drikker kaffe. Te indeholder også garvesyre, men hvis man holder sig til urtete, bør det have en god effekt.

En medicin, som har været brugt til stabilisator af mavesyre er mandler. Derfor er mandler også et af flere gode råd man kan bruge for at forsøge at slippe af oppustethed.

Oppustet mave Te mod oppustet mave - foto: husrad.com

Af Pusselusken, 27.01.2010:

Hvorfor er min mave altid oppustet op til menstruationen (og her værre end ellers)? Udskilles der mere mavesyre på det tidspunkt? Min mave er ved at drive mig til vavid, Jeg kan snart ikke passe mine bukser. Hvad har jeg gjort min mave siden den er så sur? Hjææælp!

Af Ulp, 04.03.2010:

Jeg er normalt meget slank, men igennem de seneste måneder, er det uanset hvad jeg spiser, også ganske lidt, får jeg ondt i maven, den bliver meget stor og udspilet, har prøvet at undgå hvidt brød, frugt osv. Hvad folk giver af gode råd, intet hjælper, hvad skal jeg gøre? Har overvejet lægen, men håber på jeg selv kan ordne det. Please send et godt råd.

Af Rijaa, 15.04.2010:

Ahhh , jeg døjer med de samme problemer. Om morgen er min mave helt flad, men ligeså snart jeg spiser vokser den og bliver udspilet meget. Efter at jeg har spist aftensmaden er min mave helt udspilet at jeg ligner en gravid kvinde i 5 mdr.

Af sulle, 22.04.2010:

Har det på samme måde. Især ved menstruation får jeg vanvittigt ondt i maven. Den bliver så oppustet at det føles som tarmene skriger og jeg kan ikke sove for det om natten. Der er så mange kvinder, der har det her problem, men ingen kloge hoveder kan forklare det.

Mærkeligt og irriterende aldrig at blive taget seriøst og nej det hjælper ikke at drikke urteteer, spise langsomt, at droppe kaffe, hvede, mælk og hvad der ellers kommer af "gode" forslag. Har prøvet det. Min personlige vurdering er at hormoner spiller en langt større rolle i hele kroppen, end vi er klar over.

Af Linda, 23.04.2010:

Har det samme problem igennem mange år. Normalt er jeg meget slank, men lige så snart jeg spiser lidt, så begynder min mave vokse. Har læst et eller andet sted at det hjælper med at tage "LINK" tyggetableter og ganske rigtigt min mave er blevet lidt mindre og ikke så hård som det pleje.

Af Bjarne p., 09.05.2010:

Jeg er en mand med de samme problemer, ligeså snart jeg har spist lidt har jeg en kæmpemave som jeg har har spist en hel andesteg. Jeg tror det er allergi overfor nogle fødevarer som jeg ikke ved hvad er. Jeg har det bedst når jeg slet ikke spiser noget.

Af Aase, 12.05.2010:

Prøv følgende: Undgå helt og aldeles mælke- og glutenprodukter i blot en uge. Hvis det hjælper, så har du noget at gå videre med.

Af AK, 12.05.2010:

Jeg får det af kombinationen af: proteinpulver, Fromaige fraiche og banan. Forværrelse kommer af kaffe og for lidt væske.

Af Mia, 26.06.2010:

Kender problemet. Jeg løser det ved at undgå hvid brød alm. sukker og slik. Havre, mandler, rørsukker, hvidløg, A38, grønsager og lidt frugt er rigtig godt. Specielt hvidløg virker rigtig godt for mig. Dertil masser af motion mindst en time i rask trav og masser af vand. Jo mindre sukker des bedre.

Af Debbie, 28.06.2010:

Jeg har samme problem med oppustet mave og jeg har fundet frem til at kanel hjælper mig. Jeg spiser cultura med en stor teske kanel og fibermysli hver morgen og det har hjulpet mig helt fantastisk. Men hvis man stopper med det kommer oppustetheden straks igen.

Af Laura, 13.07.2010:

Jeg har prøvet Dida Spice. Det er mod candidasvamp - hvilket kan skyldes, at man får oppustet mave. Det har hjulpet mig rigtig meget og kan klart anbefales.

Af Charka, 27.07.2010:

Til trods for, at jeg holder mig fra mælkeprodukter og gluten er min mave stadig lige tyk og oppustet. Det bliver værre og værre. Og nej, jeg er ikke gravid. Hvidløg har ellers hjulpet, men det synes at have mistet sin magt over min meget egenrådige mave og tarm.

Af Mor Hulda, 09.08.2010:

Bukkehornsfrø som te virker også rigtig godt taget før sengetid.

Af RockMamma, 30.09.2010:

Min mave gør også knuder, med det samme jeg spiser - også selvom det kun er en ganske lille smule, øv. Og det tøj jeg syntes, jeg så godt ud i om morgenen, hvor jeg er slank, sidder allerede omkring frokosttid helt stramt og træls på maven :-( Faktisk har jeg det bedst i min mave, når jeg intet spiser, men det er jo slet ikke sundt. I perioder synes jeg, det kortvarigt har hjulpet mig at tage tabletterne Bifiform Balance og nogle andre der hedder Gastroform (de kan købes på henholdsvis apoteket uden recept og i Matas).

Omkring min menstruation bliver min stakkels mave dog så oppustet og øm, at der nærmest INTET er at gøre! Det gør virkelig ondt, og ALT tøj strammer og snærer, og med det samme menstruationen er overstået, sidder tøjet godt igen - mystisk hvad det er der sker?

Gad godt det ikke var sådan, for især når man skal til fest eller skal optræde (som jeg gør), vil man jo gerne se ekstra godt ud, og så er det VIRKELIG belastende at man nærmest føler sig drænet for energi pga. sin dumme mave og ligner en snøret rullepølse ligemeget hvad tøj man tager på, ØV.

De aftener jeg skal optræde, spiser jeg ikke noget hele dagen, fordi jeg ikke kan holde ud at være udspilet, når jeg skal suse rundt og gi´ den gas på en scene. Men det holder jo ikke i længden, for min krop har jo også brug for brændstof til at optræde :-( Kan der dog ikke godt gøres noget? Nye råd modtages med kyshånd.

Af Anne mor, 06.10.2010:

Jeg er 50 år og lige kommet i overgangsalderen med bl.a indtil flere daglige hedeture. Jeg døjer også forfærdeligt med luft i maven. For at sige det lige ud fiser jeg højt og længe mange gange om dagen. Jeg synes endda det er ved at være pinligt i forhold til min mand gennem mere end 20 år. Når jeg forsøger at finde ud af hvad kilden til luften i maven kan være - er der jo rigtig mange muligheder. Jeg lever faktisk rimelig sundt med masser af frugt, grønt, rugbrød aldrig hvidt brød, daglig motion osv. Er der nogen der har erfaringer med om der kan være en sammenhæng mellem overgangsalder og luft i maven - altså at det kan være hormonelt betinget?

Af Mandy, 19.11.2010:

Jeg er en kvinde på 36 år som skal have fjernet min galdeblære fordi jeg har en sten på 2 cm. Jeg har først fået den oppudselige mave da jeg begyndte at få smerter i galden. Læger siger det er min kost, det kan ik passe for har først fået det i forbindelse med galden?

Af Musen31, 31.12.2010:

Jeg har altid haft problemer med oppustet mave, bare jeg spise et halvt rundstykke, ligner jeg en der er gravid i 8 måned. Min læge sagde at jeg skulle spise HUSK men det virkede bestemt ikke. Tværtimod, var ikke på toilettet i en måned, så jeg så ikke for godt ud. Jeg leder efter en kur der virker.

Af Karen, 28.01.2011:

Jeg er en pige på 25 år, som har haft samme problem i flere år nu. Min læge anbefalede også HUSK, hvilket har virket rigtig godt for både mig og min søster, så det kan jeg klart anbefale.

Jeg kan langt fra nikke genkendende til problemer med at gå på toilettet efter brug af HUSK, tværtimod. Derimod oplevede jeg at mine toiletbesøg blev mere regelmæssige, hvilket bl.a. havde en positiv virkning på min mave.

Af Oppustet, 04.02.2011:

Oppustet maven 5 år og kan ikke blive gravide iui eller IVF 3 ½ år,måske hormoner spiller Sad feeling.

Af smilmusen, 18.03.2011:

Jeg har en mave der ligesom alle i andres ligner en gravid, så snart den har fået en smule mad. Jeg har prøvet med nogle dråber som er et aff middel der virker på tarmens bevægelser, altså bevægelserne der skubber aff. videre. Det har hjulpet mig.

Af bella, 25.03.2011:

Jeg kan nikke genkendende til Anne Mor: Jeg er også i overgangsalderen og lider en del af luft i maven, bl.a. i form af prutter. Også jeg er ked af det og finder det pinligt. Jeg aner ikke hvad der er at gøre ved det.

Af Sid, 08.04.2011:

Jeg har tilgengæld en anden form for oppustet mave. Det ligger kun i mavesækken, da jeg får kraftige bøvse anfald efter hver gang jeg spiser eller drikker noget. Jeg føler ikke at min mave vokser eller har smerter. Men det er vildt belastende at sidde og bøvse i 10 min bare fordi jeg har taget en slurk vand eller et stykke frugt.

Af BECK, 10.04.2011:

Har en nevø der har cøliaki (gluten allergi) det lyder som flere af jer kunne have denne lidelse. Jeg døjer med oppustethed og opstød ikke sure men hvis jeg bøjer mig frem og hvis jeg bliver stresset eller tænker kommer det uden varsel. Er blevet lidt nysgerrig på dida spice og overvejer at droppe kaffen.

Af Rula, 24.05.2011:

Til Sid som har oppustethed og opstød i mavesækken. Jeg vil anbefale dig at få din aff. testet for en amøbe ved navn Dientamøbia Fragilis. Det er en mavebakterie som bliver overført via aff. dvs bl.a håndtryk og toaletbræt samt håndtag. Jeg er selv blevet behandlet og var blevet smittet med den via børneorm. Den er ikke helt uanmindelig i børnefamilier og symptomerner er meget lig dine. Du bør søge læge og fortælle om symptomerne så du kan komme i behandling.

Af Tina, 25.05.2011:

Hvor kan jeg bare genkende hvad der bliver skrevet. Jeg har droppet alt hvad der hedder pasta, ris, kartofler, mælkeprodukter, herunder ost, brød (undtagen mit eget hjemmebagte knækbrød) - i det hele taget alle madvarer der på den ene eller anden måde er blevet behandlet og jeg har det meget bedre, føler velvære og har masser af energi, men min oppustet mave er desværre ikke forsvundet, hvilket jeg havde håbet den ville. Der er snart kun min elskede kaffe tilbage som jeg overvejer at droppe, selvom den både er økologisk og fairtrade, men hvad skal man dog gøre? For hvor er det bare ærgerligt at man dag efter dag ligner en der er i 5. måned. øv.

Af G.B. T., 12.06.2011:

Min mave begyndte pludseligt at vokse i forbindelse med at jeg oplevede megen stress, og i løbet af 2 år voksede den, så jeg nu ligner en i 9. måned hvilket er meget belastende. Jeg er vegetar, spiser ikke hvidt brød og mælkeprodukter, drikker 3 kopper kaffe om dagen. jeg tager symbioflor, og går regelmæssigt på toilet. Da jeg døjer meget med mavesyre får jeg Pantoprasole. Det føles ikke som luft. Lægen synes ikke at have nogen ide om hvad årsagen kan være.

Af C.R., 07.07.2011:

Jeg har også lige så længe jeg kan huske, lidt af oppustet mave og har haft svært ved at komme af med luften. Jeg er begyndt at tage en spsk. hørfrø og et glas vand før hvert måltid. Jeg lider også meget af halsbrænd, og når jeg spiser noget der feks. er røget tager jeg en ekstra spsk. hørfrø efter måltidet. Det har hjulpet mig.

Af , 27.07.2011:

Jeg har også læst at hørfrø og kommen skulle hjælpe, mod luft i maven. Har selv samme problem med at min mave hæver helt op, når jeg har spist. Jeg får en masse luft i maven. Jeg er blevet anbefalet Valleforce, som er koncentreret ostevalle. Det skulle hjælpe på bakteriefloraen i maven. Det har ikke fjernen mit problem med luft i maven fuldstændig, men det har hjulpet gevaldigt på det. Så kan klart anbefales. To pump i et glas vand (gerne saft, da det smager bedre) morgen og aften. Det kan købes i Matas.

Af M.J, 05.08.2011:

Jeg har ligesom alle jer andre haft problemer med oppustet mave. Jeg er begyndt at spise Dida spice, og de virker rigtig godt, kan klart anbefales. Man kan tydeligt mærke en forskeld efter en uge. Men stopper man med pillerne, kommer problemerne igen. Husk også at drikke rigeligt vand.

Af Frederik, 09.08.2011:

Jeg er en dreng på 17 år, jeg synes min mave er konstant oppustet (Nederste del). Det virker som om den, er i denne tilstand konstant, og det driver mig snart vanvittigt. Det har ikke altid været sådan, men kan dog ikke huske hvornår det er opstået. Jeg prøver lige nu at eksperimenterer med HUSK frøskaller, synes ikke det virker så godt, men nogle dage glemmer jeg det også. Styketræner og motionerer næsten hverdag dag. Nogle der kan hjælpe mig med forslag?

Af lala, 24.08.2011:

Mælkesyrebakterier er en rigtig effektiv løsning. De kan købes mange steder, både i helse forretninger, men også på apoteket og i matas. Og så selvfølgelig fiberrig kost og masser af vand, samt tarm massage. Det vil hjælpe maden med at komme videre i systemet lige som motion også gør. Spis sundt, dvs. fuldkornsprodukter og hvis du tager HUSK, skal du huske at drikke masser af vand, ellers virker det nemlig modsat.

Af august, 01.09.2011:

Bruger selv Husk og Mælkesyrebakterie og har altid kunne holde maven i orden med det. Til dem som har oplevet forstoppelse efter Husk, har nok ikke fået væske nok. Der skal meget væske til. Jeg har også mange problemer med luft og opspilet mave 7 - 8 dage før menstruation - er ved at være i overgangsalder, har aldrig tidligere haft så volsomme problemer med maven - det er først kommet i forbindelse med overgangsalderen.

Af Julia, 27.09.2011:

Jeg har gået i 4 år med maveproblemer. I starten var det problemer med for meget mavesyre og kvalme. Så efter et stykke tid, gik det fint nok, men så i de sidste 8-10 måneder har jeg haft luft i maven hver evig eneste dag. Jeg troede ikke at det havde noget med mavesyre at gøre, da jeg ikke havde haft kvalme. Men jeg blev tilfældigt undersøgt for mavesårsbakterien Helicobactor Pylori og jeg havde den.

Helicobactor Pylori er den bakterie, jeg har lidt af i så mange år. Jeg vil derfor anbefale jer, at blive undersøgt for denne, hvilket er ret nemt. Det er bare en afførringsprøve og så efter 2 uger får i svar.

Af 38 år, 15.11.2011:

Min mave er mega, så snart jeg står op om morgenen. Min mave er lige så stor som da jeg var gravid i 5-7 md. Jeg har snart haft det i en uge. Jeg har ikke ondt, sure opstød el. lign. men fået bumser omkring hage, mund og næse (og det har jeg aldrig lidt af før). Er der nogen der kender til problemet? Er det hormoner, stoftskifte eller bakterier?

Af For lidt mavesyre, 11.01.2012:

Mange mennesker der har disse ovenstående beskrevne problemer har som oftest en ubalance i deres mavesyre. Ny forskning viser at hvor lægerne har en tendens til at diagnosticere en med for meget mavesyre, har man i virkeligheden for lidt. Symptomerne er de samme, men ved for lidt mavesyre kan man ikke fordøje maden (især kødprotein) ordentligt.

Af m 42 år, 25.01.2012:

Jeg lider også for meget luft i mave og tarmsystemet. Min afføring kan godt nogle dage inden det sker. Jeg har fundet ud af og læst, hvis man spiser magnesium 200-300mg og aftenen, vil man dagen efter få afføring. Afføring skal flyde på overfladen, ikke lige på bunden, for så er den for komprimeret. Jeg har fået det værre efter en del antibutica kure. Man skal være meget varesom med det. De ødelægger den sunde tarmflora. Lægerne skriver bare recepter ud. De kan stort set ikke finde ud af andet. Nej, ta sagen i egen hånd og få naturmedicin, god motion. Folk bevæger sig ikke så meget mere (sofa,tv,pc) og husk at drikke rigelig med vand, 2 liter daglig. Det var alt herfra. Mand 42år som har prøvet en del gennem tiden.

Af kirsten, 27.07.2013:

Hej jeg er en kvinde på 49 år som nok i 20-30 år har haft voldsom hævet mave. Måske 5 ud af en måneds 30 dage er den ok ellers hævet fra morgen til nat. Det er mega irriterende. Fejler ikke noget mener lægen. Jeg har irriteret tarm men det har jeg fået styr på ved at spise stenalder brød. Hvad der er den hæver aner jeg ikke, da jeg spiser rimelig sundt. Er ved at blive idiot af det. Gode råd ønskes.

Din kommentar om oppustet mave

Har du erfaringer med oppustet mave, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

 1. Urinvejsinfektion
 2. Bananfluer
 3. Halsbetændelse
 4. Bumser
 5. Hård mave
 6. Bladlus
 7. Tandpine
 8. Tør hoste
 9. Forkølelse
 10. Hikke