Husråd header

Bananfluer

Bananfluer er små sorte fluer. De kaldes også for eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer. De små sorte fluer lever indendørs og kan ligne små sorte prikker foran dine øjne.

For at forhindre, at disse bananfluer kommer indendørs og begynder at yngle, skal du fjerne alle de frugter, der ligger rundt omkring. Husk at holde køkkenet rent.

Husråd mod bananfluer

Der findes usråd mod disse små kryb. Vi vil hær nævne nogle, men har du flere må du gerne kommentere.

Bananfluer Bananflue - foto: husrad.com

Af ThomasJ, 28.11.2009:

Prøv med et glas saftevand (ikke sukkerfri!), hæld lidt opvaskemiddel i. Det fjerner overfladespændingen i vandet så fluen drukner hvis den lander. Man kan vist også bruge rødvin istedet for saftevand.

Af Trine, 21.01.2010:

Hvordan skal salmiakblandingene være til at vande blomster med for at man ikke ødelægger blomsterne?

Af Mariam, 07.04.2010:

Jeg har brugt metoden med opvaskemiddel med æbleduft i en minikop. Den fanger mange fluer, men de bliver ved med at komme i min potteplante. Ville allerhelst hvis jeg kunne få bugt med dem før de yngler.

Af Eddikemetoden, 10.06.2010:

Jeg har fundet ud af, at hvis jeg vander mine potteplanter med en stærk eddike/vand blanding og vander mine blomster og planter oppefra, så jorden bliver godt vædet, så holder de sig væk, men det handler også om ikke at ha en masse tomme sodavandsflasker stående. Jeg lærte, at hvis man vsnder med eddikeblaningen, dræber den også æggene, så de ikke kan formere sig i vores pottejord. Håber i kan bruge rådet.

Af Dort, 19.07.2010:

Brug tøvsugeren. De er umulige at fange eller smække de små kræ, men med støvsugeren er de nemme at fjerne. De kan på den måde udryddes i løbet af få dage.

Af Malene-mus, 29.07.2010:

Hvis man vil bananfluerne i potteplanterne til livs, er det en god ide at dække jorden med et ca 5mm lag almindeligt fint sand. Så kan de udklæggede fluer ikke komme op (og nye æg ikke lægges) da sandet hele tiden lukker sammen om huller.

Af SSK, 09.09.2010:

Vi har prøvet alle de råd i kommer med og det hjælper ikke. Vi har små kopper stående i hele lejligheden med saft og opvaskemiddel i. Der ligger ikke en flue nede i. Vi har dem konstant i køleskabet, selvom alt i køleskabet er lukket til. Vi har lige købt nyt køleskab og de kommer stadig derind, det næste værre nu. Alle vores potteplanter står på altanen. Vi har prøvet gift som pulver og spray til lejligheden. Nogen gode idéer?

Af Anny, 21.12.2010:

Vidlög i potteplanterne, og eddike med et par dråper opvaskemiddel i, kan også bruges i köleskabet. Det hjälper for mig.

Af jens, 12.01.2011:

Da der i et rygerhjem blev opsat skåle med lagereddike for at dulme/fjerne røgstanken, viste det sig, at det tiltrak en hel del bananfluer. Altså en dyb tallerken med lagereddike stillet frem hvor de er.

Af Marianne, 20.01.2011:

Bananfluer har det tilfælles med mennesker, at de elsker rødvin. Så stil et glas og se dem drikke sig ihjel.

Af lis, 02.03.2011:

Jeg har prøvet at lægget et laurbærblad i hver urtepotte, det hjalp ingen fluer, men en ting undrer mig, jeg har bananfluer i et værelser, hvor der ikke er potteplanter eller spiselige ting.

Af annette, 05.06.2011:

Hvad sker der med blomsterne, når du vander med salmiakspiritus og eddikevand?

Af Nellike, 15.06.2011:

Endelig noget der virker. Læg nelliker i skole, fade og potter. så holder de sig væk. det virker hos mig hvor de ellers har været et problem år efter år.

Af kaffegrums, 27.06.2011:

Jeg har ladet mig fortælle, at kaffegrums i potteplanter holder bananfluerne væk?

Af kaffegrums og hvidløg, 09.07.2011:

Lad være med at bruge kaffegrums, for det mugner i potteplantet og hvad hvidløg ang sker der det samme plus at der lugter af hvidløg i hele huset. Ingen kaffegrums eller hvidløg.

Af Ahj, 20.07.2011:

Jeg har lige, i anden anledning, læst om bananfluer og svampemyg og der er den store forskel på de små kræ at bananfluer ikke trives i potteplanter, men det gør derimod svampemyg.

Af Dora, 24.07.2011:

Har anskaffet to elektriske fluesmækkere. De kostede til sammen ca. 100 kroner, med batterierne. De er ret effektive, hvis man bare kan dressere fluerne til at flyve imod smækkerne. Der bliver de dræbt og forkuller med det samme, og så lugter det af kremeret flue. Ulækkert, ja, men også ulækkert med små fluer i ens kaffekop og ølglas. God jagt.

Af anette, 01.08.2011:

Hvis i laver de såkaldte bananflue fælder (vin eller frugt i glas og folie på, med hul i ), så husk at lukke vinduerne imens fælderne står fremme, for om sommeren er bananfluerne også udendørs, og så kan de lugte jeres fælde på lang afstand og kommer så flyvende ind istedet for.

Af Anne Marie, 04.08.2011:

Ta litt eddik og litt zalo så detter fluene nedi og kommer ikke opp igjen.

Af Trunte, 07.08.2011:

Jeg har aldrig oplevet at et hvidløg i jorden i potteplanten lugtede. Den spirer efterhånden, men lugter aldrig. Det er en overdrivelse.

Af Bodil, 27.08.2011:

Jeg har lavet en stor portion med masser af fin frugt, og opdager til min store skræk, at der er bananfluer i. Og nu små orm op ad kanten. Hold da op, hvor er det bare træls. De som har forstand på det, svar mig gerne, kan det reddes? Jeg kan jo fiske frugterne op og gemme den på køl. Er der mon larver i det? Vil det gære eller. Tak for de gode råd indtil nu.

Af Emil4711, 26.09.2011:

Det med støvsugeren lyder godt. Vi har masser af bananfluer så jeg vil da prøver noget af det her.

Af line, 26.09.2011:

Vi har dem på badeværelset, i stor stil, men der er hverken frugt planter eller vin? Hva tiltrækker dem der?

Af jant, 30.09.2011:

Den med kaffegrums holder ihvertfald ikke. Vi har et megaproblem med banafluer, og de bor og formerer sig i kaffegrumset i vores espressomaskine (sådan en der maler hele bønner og spytter den brugte formalede kaffe ned i en lukket skuffe). Der er bare det problem at der er nogle afdampningskanaler, der så giver fluerne adgang til kaffegrumset.

Af Marlene, 01.10.2011:

Jeg er ved at få fuldstændig spat af de bananfluer. Troede, jeg havde fået dem udryddet men, nej. Der er jo millioner af dem udendørs, så de kommer jo bare ind igen, når jeg åbner altandøre og vinduer. Jeg har på nettet fundet ud af, at Københavnsområdet er virkelig plaget af dem. så, nu har jeg altså næsten givet op.

Af Skorpio, 08.10.2011:

Jeg har prøvet at sætte en engangskop med eddike lidt vand og så lidt opvaskemiddel. Jeg har lagt film ovenpå og tryket huller i det. I skulle se hvor mange fluer jeg fangede. Så til sidst smed jeg kopperne væk, for nu var jeg fri for fluer, men nej. Der er kommet igen og jeg vil da gerne vide hvorfor vi alle har så store problemer med dem i år. For det lader til at være alle vegne. Jeg bor i Esbjerg og der er mange her der er plaget af dem. Nu har jeg så lige sat en kop igen, og må så håbe de gerne vil besøge den, for de kommer aldrig op igen. Hvis i har prøvet andre ting ville det være djeligt at få flere råd, for man bliver langsomt tosset af det her.

Af JeppeC, 11.10.2011:

Helt enig, Skorpio. Jeg bor også i Esbjerg (i midtbyen), og jeg er ved at få fuldstændig amok over de bananfluer. Jeg mistænker dog ikke årstiden, men at det frugt man køber er fyldt med æg. Der er nemlig mange bananfluer i Føtex (tjek rødløgene. Der myldre det, så der ryger sikkert æg med hjem. Jeg prøver lige rådet her.

Af Lisbeth, 02.11.2011:

Tak for de gode råd. Jeg har sat saftevandsfælden og går nu i gang med støvsugeren. Vi er også godt trætte af dem her i Nordsjælland.

Af fruHorsens, 08.11.2011:

Også mega mange her i Horsens. Jeg har prøvet snart alle råd, undtagen det med salmiak i pottevandet. Bruger sådan en elektrisk fluesmækker og jagter dem både morgen og aften, men de formerer sig uendeligt. Synes ikke råd med juice og opvaskemiddel hjælper, men vil prøve eddike nu.

Af Af Mette, 15.11.2011:

Potteplanterne kan udemærket vandes med salmiakspiritus. Salmiak tilføjer potteplanterne gødning.

Af JP, 19.11.2011:

Jeg har selv problemet og undersøgt det. Rigtigt at, tomme flasker og affald skaber problemet og skal fjernes. En pose er ikke nok.

Stueplanter er dog det væsentlige problem, da deres mider/æg skal have noget at leve af. Derfor brug det råd, med sand i toppen af potten og vand nedefra.

En mide kravler ned og lever af rødderne og stænglen. Evt omplant planterne i sterilt jord.

Også rigtigt med, at sætte flasker op hvor der er en sjat øl eller vin. Men det er kun de fluer som kan flyve der når dertil. Dem der kan flyve, lever omkring 4-8 dage og falder omkuld et kold sted. Vindueskarmen. En elektrisk insektfanger med ultraviolet lys, vil fange de fleste.

Af Skiffard, 25.11.2011:

Jeg har haft god erfaring med at tage en tom plastflaske og skære toppen af (lige der hvor flasken begynder at snævre ind fra dens bredeste punkt) - vende den om og tætne kanten (vigtigt!) - derved kan de små kræ finde ned i flasken men har meget svært ved at komme op igen pga den tragt som den omvendte top nu udgør.

Man fylder lidt lokke væske i - som mange nævner virker de umiddelbart tiltrukket af en sjat rødvin, eddike eller sodavand. (Undgå at ramme kanten - så de skal helt ned for at smage). Så lader med den stå natten over eller længere - fjerner naturligvis så meget andet fristende som muligt og kan forhåbentlig smide flasken med fluer ud dagen efter. Det kan man så evt gentage flere gange i træk alt efter hvor hårdt ramt man er.

Af Tango, 27.01.2012:

Jeg vil bare sige at det ikke er en god ide med støvsugeren da jeg engang prøvede det. De lægger simplethen æg i filteret og så flyver de ligeså fint ud af støvsugeren på ny. Men rødvin, de hopper lige i det. Det er bedste virkning på mit problem.

Af Kaj-Kurt, 30.07.2012:

I badeværelset lever bananfluerne under risten hvor der tit samler sig hår og sæberester. Rens afløbsristen på begge sider og sørg for at selve afløbet holdes rent.

Af MK, 28.04.2013:

Har prøvet alle gode råd. Vi har først fået de små fluer efter vi har fået nyt badeværelse. Surt at skulle bruge sin tid på alle gode råd,intet har virket indtil nu.

Af Maria, 12.06.2013:

Tak for alle jeres gode råd og vil sige, at jeg prøvede alt igennem. Mine fluer sidder i badeværelse, i duschen og prøver nu jeres sidste råd nemlig at rense afløbsristen på begge sider. Har prøvet med salmiak, 32 % eddikkesyre, kogende vand, men som sagt, det lever fortsat der hvor jeg ikke vil have dem. Held og lykke med jeres fluer.

Af Randerspigen, 23.06.2013:

Efter at have læst jeres diverse indlæg, besluttede jeg mig for støvsugermetoden, men for at undgå at de små bæster skulle klække i støvsugeren som der stod i et indlæg, klippede jeg et par strømpebukser i små bidder og bandt et lille stykke om støvsugerens slangeåbning. Nu kunne jeg suge bunker af fluer op som blev hængende på grund af suget uden at ryge i støvsugeren og som jeg herefter hurtigt fjernede og druknede i et fad vand..HUSK at slukke for støvsugeren først for ikke at suge vand op i støvsugeren. Dette gentog jeg 5 gange på en dag og alle er væk.

Jeg har nu yderligere anbragt en skål med saftevand og folie over hvis et par skulle dukke op, men det er skønt at fri for et meget generende problem. Metoden fungerede også fint da jeg for nogen tid siden tabte en lille ørestikker på gulvet som jeg ikke kunne få øje på. Det er vel unødvendigt at sige at man naturligvis først må fjerne frugt m.v. der kan forårsage bananflue problemet.

Din kommentar om bananfluer

Har du erfaringer med bananfluer, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke