Husråd header

Sure opstød

Sure opstød er forårsaget af mavesyre. Når mavesyren, der normalt findes i maven, går tilbage op i spiserøret opstår sure opstød. Mavesyren indeholder saltsyre, som er et meget ætsende stof. I industrien bruges det blandt andet til at rense metal. Maven er beskyttet fra den syren, men spiserøret er det ikke.

Den mest almindelige årsag til sure opstød er at vi spiser for meget. Andre årsager kan være graviditet. Når du er gravid, vil babyen presse dine indre organer opad i overkroppen. Maven og dens indhold vil da følge efter. Det føles som en forbrænding og måske er det derfor det kaldes halsbrand.

Husråd mod sure opstød

Vores læsere har sendt ind nogle gode råd til behandling af sure opstød:

Sure opstød Mælk mod sure opstød - foto: husrad.com

Af Meltesen, 06.04.2010:

Spis en lille håndfuld mandler og tyg dem godt, inden de synkes.

Af Lille My, 14.05.2010:

Mandler er noget af det bedste til at neutralisere mavesyre. Spis en håndfuld og tyg dem godt.

Af Jeanette, 04.06.2010:

Drop eller formindsk indtagelsen af kaffe og alkohol (juice, sodavand) og om natten sov med hovedet lidt højere end normalt. Er den helt gal, er Gaviscon (håndkøb, tyggetabletter) et rigtigt godt værn mod halsbrand/sure opstød.

Af Louise, 14.08.2010:

Natron og i et glas vand er et hit. Det virker perfekt, dog kun en time, tørt ristet brød også.

Af Danni, 15.12.2010:

Hakkede mandler i mælk hjælper rigtig godt.

Af Nicki, 26.01.2011:

Jeg har tit sure opstød, men jeg kan ikke rigtig finde ud af hvorfor jeg får det. Jeg drikker tit mælk og det hjælper med det samme. Det plejer at hjælpe hurtigst med letmælk ellers var det mini mælk, men det virker.

Af Bente, 11.03.2011:

Kamillethe er også godt

Af BobS, 12.03.2011:

Har nogle problemer med mit stofskifte, som gør at jeg rigtig tit har sure opstød og kvalme. Men har lige afprøvet det - Og mælk er fantastisk! Super tip!

Af Bange, 09.06.2011:

Jeg har det vildt dårligt. Det startede for over en måned siden , hvor jeg pludselige mavesmerter og det var nogen virkelig kraftige mavesmerter at jeg slet ikke kunne bevæge mig og det gik over efter 5 - 10 minutter. Et par dage efter begyndt jeg at få de samme slags smerter men kun efter spisning. Gik til lægen og så undersøgt hun om jeg havde blindtarmsbetændelse eller blærebetændelse og heldigvis havde jeg ingen af delene. Men som dagene gik, gik smerterne med sig indtil at jeg i sidste uge tog på burger king og efter to bidder af min burger så følte jeg mig i en forlystelse. Jeg blev så svimmel at jeg ikke en gang kunne se med mine øjne og kunne slet ikke spise videre. Jeg turde ikke en gang at tage alene hjem. Det føltes som om jeg hele tiden skulle falde om. Efter burger king-besøget, har jeg hele tiden følt at jeg har noget der sidder fast i brystkassen.

Jeg har af og til trang til at bøvse men jeg kan ikke. Jeg prøver tit at skubbe det op så jeg kan få det ud. Men nej, det fleste gange så gider det ikke op og så ud. Og hvis jeg endelig bøvser så får jeg også sure opstød og nu de sidste 2 dage så har jeg brækket mig hvergang jeg prøver at bøvse. Nu er klokken 03:36. Jeg har været oppe siden kl 06:00 igår, og skal tidligt på arbejde imorgen. Men jeg kan ikke sove. Jeg føler mig meget utilpas og har noget i brystkassen, men ved ikke hvad. Har prøvet at kontakte min læge men hun holder ferie. Jeg synes desuden at det er blevet flovt efterhånden at tage hos min læge og bare spørge hende om det samme. Men lyder det til at være en alvorlig sygdom ?. Eller kan det bare være for meget mavesyre? Ps. Er 21 år og er ryger.

Af DeinFeinPein, 19.09.2011:

Du skal have olie, nødder, og ikke syrebaserede drikkevarer.

Af Tab, 12.10.2011:

Jeg har været i samme situation som Bange. Og fik så en kikert undersøgelse. Lægen gav mig medicin som jeg skulle bruge i 4 uger. Men efter en uges behandling havde jeg konstant tryk til hoved følesen var kold væske op til hjernen. Og nogen gange brande pine i hele hovedet. Det var tegn på bivirkning. Så jeg stoppede med medicinen. Jeg begyndte derefter at behandle mig selv med youghurt. Og endeligt var jeg normalt igen. Men kun i en uges tid så kom synkebæsværn igen efter at jeg havde trænet. Men jeg gik straks igang med at indtage rigeligt youghurt igen. Men siden jeg har behandlet mig selv har jeg haft det langt bedre. Bortset fra at jeg stadig har trykket til hoved. Hvilket jeg tror har noget at gøre med formeget nedsat mavesyre.

Af Masser af is, 07.11.2011:

Min kæreste er gravid og har tit halsbrand, men har nu fundet ud af at spise is hjælper. Så har hun også en god undskyldning for at spise masser af is.

Af bagepulver, 08.12.2011:

Bagepulver virker for mig. Jeg har haft sure opstød et par gange hvor jeg har ladt det gå væk. Jeg har så lært i fysik/kemi at der i mavesyre neutraliserende midler som bekæmper sure opstød stort set bare er bagepulver. dvs at man kan få de dyre midler meget billigere ved bare at købe bagepulver. Smagen er stort set den eneste forskel.

Af Nanna, 29.07.2012:

Agurk er også godt imod det.

Af Freja, 16.02.2013:

Jeg har i all den tid jeg kan huske haft sure opstød og det er super ubehageligt. Min mor siger det er fordi jeg simpelhend spiser for meget og det kan godt være, men jeg er næsten undervægtig?

Af Joy, 13.05.2013:

Prøv at få din læge til at tjekke blodprøver og afføringsprøver. Jeg havde det samme, enten med indlæggelse grundet smerter og vægttab og konstante maveproblemer som opkast og diarré. Jeg fik af vide at jeg har crohns.

Af Lisbeth, 08.08.2013:

Jeg er 24 og får tit sure opstød eller kommer til at gylpe. Tit kommer der en temmelig meget som så bobler ud ad munden på mig. For det meste når jeg dog at synke det igen. Da det sker flere gange om dagen, får jeg sunket temmelig meget af mit eget gylp. Det er som regel noget tyktflydende mælkehvidt noget som smager meget syrligt, men ikke desto mindre meget lækkert.

Somme tider er det også bare noget meget tykt slimet noget. Når det sker, også et par gange om dagen, kommer der rigtig meget, og det hænger som regel som en meget stor tyk kage ud ad munden på mig. Somme tider hænger det næsten helt ned til lårene hvis jeg sidder. Da jeg tit er et eller andet sted hvor jeg ikke kan gøre noget, putter jeg det hele ind i munden igen og synker det. Jeg kan desværre ikke give nogle råd, da man hos mig ikke har kunnet finde noget. Alt er i orden.

Din kommentar om sure opstød

Har du erfaringer med sure opstød, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke