Husråd header

Søvnløshed

Søvnløshed er en søvnforstyrrelse. Den er karakteriseret ved besvær med at falde i søvn eller besvær med at forblive sovende. Personer med søvnløshed har en eller flere af følgende symptomer:

Søvnløshed kan forekomme både hos børn og voksne. Til og med en baby kan ha besvær med at få sove. Det kan også opstå under graviditet, overgangsalder eller en depression. Der er forskellige gode råd, der kan bruges til behandling og hjælp mod søvnløshed. Vi vil her nævne 10, der er kommet ind til os.

10 husråd mod søvnløshed

 1. Læg dig kun, hvis du er træt.
 2. Undgå lys. Det er vigtigt, at det rum, du sover i, er mørkt og køligt.
 3. Konsekvent døgnrytme, lægge dig og stå op omkring samme tidspunkt hver dag.
 4. Motion er vigtigt, men ikke lige før du går i seng.
 5. Kaffe og alkohol er dårlig medicin for at få sove.
 6. Lav en kop te af kamille. Det bliver brugt som naturmedicin.
 7. Ikke spise store måltider før du lægger dig.
 8. Drik ikke for meget i den sidste time før du lægger dig.
 9. Undgå at sove i løbet af dagen.
 10. Undgå at se på, hvad klokken er, du vil bare blive stresset.
Søvnløshed Te mod søvnløshed - foto: husrad.com

Af Fehovedet, 31.07.2010:

Jeg kan ikke sove og har ikke kunnet det længe, jeg lider af søvnløshed. Jeg bliver aggressiv i løbet af dagen, jeg spiser mange store måltider (hele tiden) og jeg har en tendens til at tage middagslur. Jeg vågner for det meste klokken 3 eller 2 og er vågen resten af dagen, hvad skal jeg gør? Jeg er osse ryger.

Af Mor Hulda, 26.08.2010:

Baldriantinktur, 30-40 dråber før sengetid er godt. Hvis man har badekar: et varmt bad før sengetid tilsat nogle dråber lavendelolie. Når du lægger dig: træk vejret dybt og tæl baglæns fra 100 til 1 ved hvert åndedrag. Slap helt af. Når du er færdig (hvis du ikke allerede sover) koncentrer dig om punktet i panden midt mellem øjnene og tøm dit hoved helt for tanker.

Af Ingen søvn i 4 dage nu, 20.01.2011:

Har seriøst ik ondt af folk som har problemer med at sove, hvis de er så tåbelige at sove til middag. Dem der gør det, skal bare være glade for de i det mindste får noget søvn. Baldrian og alt det der virker slet ikke for folk som mig der har glemt hvordan man falder i søvn. Jeg er vildt træt men kontakten slår bare ikke fra. Det eneste jeg falder direkte om af, er hvis jeg har været i byen og er skidefuld. Tør ik sovepiller, tror det er en bjørnetjeneste i længden. Hvis man virkelig er søvnløs, er der ikke et eneste husråd, jeg har set, som virker det mindste.

Af Ingen søvn, 20.03.2011:

Det er da klart, at i ikke kan sove hvis i snupper en morfar midt på dagen. Jeg har haft meget stress det sidste styk tid i mit liv, hvilken har medført til søvnløshed nu i 3 uger. Jeg er simpelthen irritabel og frustreret hele tiden begrund af, at jeg ikke kan sove. Jeg kan være fuldstændig træt af en lang dag på arbejde, træning osv, men når jeg så ligger mig i sengen er jeg lysvågen og det fortsætter således til den lysemorgen. Kan ikke lide sovepiller for man vågner helt smadret dagen efter og kan ikke fungere optimalt, ved ikke hvad jeg skal gøre?

Af Carl, 15.07.2011:

Jeg er en dreng på 14 år og kan ikke falde i søvn om natten. Når jeg ligger mig har jeg altid en masse tanker som bare flyver rundt. Det er ikke til at holde ud. Jeg dyrker motion næsten hver dag men midt på dagen. Om aftenen er jeg mega træt. Men sover ikke. Er der nogle der kan hjælpe mig jeg bliver mere og mere stresset af min søvnløshed hver nat. Det bedste jeg ved er at stå op kl 10 om morgenen, men det kan jeg ikke mere når jeg falder om kl 6 om morgenen. Jeg ved ikke om jeg faktisk har stress for tiden da jeg skal ud og rejse om en uge også skal jeg på lejrskole til efteråret og så til Washington dc i efterårs ferien sammen med min faster og onkel. Håber virkelig at der er nogle der kan give mig et råd. Har sagt til min far at jeg bare ligger i min seng til klokken lort om natten men det lyder bare som om han er ligeglad. Vær sød at give mig et råd. Bemærk at jeg har skrevet dette kl 2 om natten.

Af Er søvnløs, 16.07.2011:

Jeg er en pige på 14 år, som har haft det i 2 måneder i perioder, men det kommer næsten hver 2. dag. Jeg har to symptomer deroppe; Besvær med at falde i søvn og nogle gange (vågne for tidligt om morgenen) men den med at falde i søvn det kan jeg bare ikke? Jeg sover ikke middagslure og selv hvis jeg er dødtræt, så er jeg lysvågen i sengen det går udover når jeg skal sove sammen med veninder, det er dumt at tage sovepiller i denne alder og min mor og far bliver sure når jeg går ind 3 gange om natten og siger at jeg ikke kan sove. Bl.a. i nat der gik jeg i seng kl. 23:45 og jeg sov ved 3 tiden. Det sidste råd; 10. Undgå at se på, hvad klokken er, du vil bare blive stresset. Det gør jeg hele tiden og det er en vane, nogle please hjælp mig jeg er smadret næste morgen.

Af Mamle, 10.01.2012:

Søvnløshed og uro i kroppen, har I prøvet det? Jeg må op og vandre rundt i huset flere gange om natten. Er der nogen der har et godt råd?

Af christina, 30.07.2012:

Sørgeligt teenagere ikke kan sove. Sluk evt. Mobilen og computeren. Jeg oplever hver sommer at jeg ikke kan sove om natten. Får sammenlagt 1,5times søvn om ugen. Det bliver man sindsyg af. Går i seng kl 21:30. Og ligger til næste dag kl 6:30 hvor jeg skal op og have dagligdagen til at forsætte. Gør alt som lægerne og de kloge siger, men intet virker. Jeg har bare valgt det en del af mig, og acceptere det. Det hjælper skam lidt på sagerne. Har malet soveværelse og flyttet om på tingene, det hjalp i en periode. Læste et sted at lilla var en farve der var god for søvnen. Så det bildte jeg mig selv ind og det hjalp da en periode, det samme med at have et ryddeligt rum at sove i.

Af bobo13, 20.04.2013:

Det er min egen personlige erfaring at søvnløshed kan afhjælpes ved hjælp af Baldrian, og gerne Baldrian med citron(da det smager bedre). Mellem 3-6 tabletter ca.1/2 time før sengetid, så skal i bare se løjer. Baldrian er et natur produkt lavet af urter og kan købes i håndkøb(altså uden recept) på Apotek og i Matas/ helsekost-forretninger. Godnat og sov godt.

For ekstra god virkning, så tag en kop kamille te dertil, men uden sukker da det virker opkvikkende. Start med 2 tabletter, hvis det ikke er nok øges antallet gradvis, men helst ikke flere end 5-6 stk. pr. døgn. Et tips: lad være med at sove om dagen!

Af Martin, 17.05.2013:

Jeg led meget af søvnløshed efter jeg blev skilt og mistede mit job på næsten samme tid. Jeg fandt en side på nettet der solgte lydbog, med noget hypnose mod søvnløshed.

Jeg lyttede til det hver dag i lang tid. Jeg ved ikke om det præcis var hypnosen der hjalp, men min søvnløshed forsvandt.

Din kommentar om søvnløshed

Har du erfaringer med søvnløshed, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

 1. Urinvejsinfektion
 2. Bananfluer
 3. Halsbetændelse
 4. Bumser
 5. Hård mave
 6. Bladlus
 7. Tandpine
 8. Tør hoste
 9. Forkølelse
 10. Hikke