Husråd header

Små sorte fluer

Har du små sorte fluer for dine øjnene? Chancerne er temmelig store for at det er blomsterfluer. Små sorte fluer spiser vegetabilsk saft fra frugter og grønne planter, som vi har indendørs. Det er muligt at slippe af med disse sorte fluer i synsfeltet. Adskillige mennesker har sendt os råd om dette. Du kan slippe af med de små sorte fluer på følgende måder.

 1. Stik en cigaretstump fra et askebæger i jorden til din potteplante. Små sorte fluer kan ikke lide lugten, siger en indsender. Hvis det er bedre, at det lugter som et askebæger i huset end at det er fluer der, er selvfølgeligt et spørgsmål om smag.
 2. Bruge lidt sæbe i vandet, når du vander dine planter. Dette vil både dræbe æg og vil fjerne de flyvende fluer også.
 3. Put hvidløgsfed ned i jorden til dine potteplanter. Dette skal angiveligt dræbe æggene til de små fluerne.
 4. Køb myremiddel og følg anvisningerne på pakken. Vand planterne med dette. De små sorte fluer vil sikkert dø af det, men vi er lidt usikre på sundheden til planterne, så du skal nok gå lidt forsigtigt frem.

Andre husråd mod små sorte fluer

Nogle mener også at fange blomsterfluer er en fantastisk måde at slippe af med problemet på. Nogle læsere har sendt os deres erfaringer om dette.

Sæt et glas med eddike blandet med lidt sæbe i nærheden af, hvor de små sorte fluer opholder sig. De vil gå ned i glasset og blive fanget i det, og så dør de. Nogle mener også, at appelsinjuice vil være lige godt som eddike.

Små sorte fluer Små sorte fluer - foto: husrad.com

Af xx, 28.09.2009:

De er bare pisseirriterende. Har dem over hele huset. Må se hvad jeg kan gøre ved det. Ender måske med at jeg må rive huset ned og bygge et nyt.

Af Mariam, 24.03.2010:

Har lagt et snapseglas med vand og opvaskemiddel med øbleduft ned ved siden af planten. Det fanger mange, men de bliver ved at komme. Skal prøve noget andet, men har lige smidt en plante ud.

Af Jesper, 28.03.2010:

Har dem også. Tror de er kommet med jorden. Har tørret jorden synes ikke det hjælper. Prøver nu med kaffegrums og sæbe. Flyv væk fluer!

Af Raskolnikov, 07.04.2010:

Mine bor kun i mine planter, og flyver ikke rundt i resten af stuen. I starten ville jeg have dem væk fordi jeg forbandt dem med noget urent, men nu da jeg ved de lever af plantesaft, tror jeg ikke at jeg absolut skal udrydde dem. Så længe mine planter er sunde ser jeg ikke noget problem i det. Man kan som sagt justere i bestanden ved f.eks. at lade jorden udtørre.

Af karina, 22.09.2010:

Jeg har de små fluer men har ikke planter og frugt.

Af Rune, 21.11.2010:

Jeg fanger hver morgen 2-3 fluter rundt omkring mine planter. Jeg har 2-3 gange rodet op i jorden med en papirclips og fundet mellem 10 og 20 fede hvide larver. Både levende og døde. Larverne = fluer. Jeg har indtil videre ikke brugt andre bekæmpelsesmidler end at fange fluerne med fingrene og at rode efter larver, men efter 1 måned, finder jeg stadig 1-2 fluer om dagen.

Er der nogle mere dokumenterede resultater med eddike/æble-appelsinjuice og opvaskevand? Og hvordan har planterne af, at blive vandet med opvaskevand? Skal man gøre det en enkelt gang, eller skal man gøre det hele tiden? Og dør planten så ikke til sidst af for meget sulfo? Og hvilken mængde skal man bruge?

Af , 24.11.2010:

Du skal ikke vande med opvaskevand. Du skal stille et lille glas med juice, eller eddike, lidt vand og opvaskemiddel i. Så vil fluerne kravle deri og drukne.

Af lvw, 19.12.2010:

Jeg plejer at lave en fælde der fanger de fleste små fluer på en nat eller to. Jeg tager en lille frysepose og kommer ketchup og et stykke frugt i (helst rådden) og lader posen stå åben på bordet natten over. Gerne med lidt ting omkring posen der gør at det bliver mørkere i bunden. Næste morgen går man hen og lukker posen med det samme og bagefter kan man se efter om man har fanget nogen. Jeg plejer at være total fluefri efter to nætter. God fornøjelse.

Af Sørgemyg, 17.01.2011:

De lades sørgemyg. Har dem også, fik dem fra jord til en plante jeg overvandede. Æder rødderne på planterne.

Af Rasmussen Sort flue fri , 01.03.2011:

Nåh venner. Jeg har lavet fælder med rødvin, gammel frugt, eddike blandet med opvaskemiddel osv osv. Prøvet en del råd af, men intet virkede. Jeg var ved at få spat. Min kæreste kiggede i søndags på en af hans planter som han overvejede at smide ud og det bestemte han sig så for. Og så var det han fik kigget ned i en anden orkide plante som også var hans. Det vrimlede med små hvide larver. Han var slet ikke i tvivl om at denne plante også skulle ud og det var med det samme.

Kæresten spurgte mig i dag - om jeg havde set nogle sorte fluer og jeg sagde hmmm hallo det var bare så fedt at vi er sorte flue fri. YES det er lykken. Jeg sagde til kæresten at jeg måtte herinde og skrive til Jer alle hvordan vi blev fri for sorte fluer.

Så tjek om der er en plante de lægger larver og rigtig hygger sig i - og overvej om du kan smide den ud eller om du vil beholde de sorte fluer. Nåh men det er mit råd. Håber der er bare en som vil forsøge at gennemtjekke jorden i deres planter. For fluerne er glade for rødder i planter. Pøj Pøj derude.

P.s. vi lufter ud hver morgen og har hørt at de ikke kan li kold luft.

Af AKS, 12.03.2011:

Jeg har med god erfaring tildækket jorden med kaffegrums i mine plante og det virker. Når man så skal vande igen er det, efter min mening, bedst at fjerne kaffegrumsen og efter man har vandet ligge nyt. Fluerne/laverne kan ikke lide kaffen og sørger ned i planeterne i stedet. Der sker intet med planten og da de sørger ned udklækkes de ikke til fluer. Og hele huset kommer ikke til at lugte af kaffe

Af Gert rj, 25.04.2011:

De små fluer er som sagt sørgemyg. Den bedste måde at fjerne dem på er med Nematoder mod Sørgemyg (biologisk). Nematoder kan købes mange steder på nettet og hos planteskoler mm. jeg plejer at betale ca. 180,- med porto for en pakke med 10 mio. som er nok til 10-20 store potter eller 5-10 m2 jord.

Myggene er ikke skadelige, men det er larverne. de æder bl.a. planterødder. Nematoder ødelægger larven og stopper næste generation af sørgemyg. Jeg har brugt Nematoder 3 gange og de virker 100% er lugtfri og biologisk. Man kan også bruge EX. en Fluefanger, 2 x 40 W og/eller Gule fangeplader, men de fanger kun myggen, det er larverne man skal af med. PS:Tjek for myg når du køber nye planter.

Af William, 13.06.2011:

Jeg har også været hårdt ramt af sørgemyg i mine chilier. Prøvede for nogle år siden at købe nematoder i håbet på at udrydde dem en gang for alle. Det virkede, men har dem stadig, så det var en voldsomt dyr løsning til tre potteplanter, da de har meget begrænset holdbarhed.

På et tidspunkt ville tilfældet, at jeg lavede pap maché med den gammeldags type cellulose-baserede tapetklister. Til min overraskelse blev skålen med tapetklister hurtigt fyldt med sørgemyg.

I virkeligheden er det nok ikke så underligt; jeg gætter på, at de voksne myg tiltrækkes af dufte, svampe i jorden udsender - og svampe omsætter netop cellulose til sukker, så vidt jeg ved. Tapetklister virker altså, men det kan være et problem at holde det tilpas fugtigt og klistret i længere tid. Men prøv det ved siden af potteplanterne.

Din kommentar om små sorte fluer

Har du erfaringer med små sorte fluer, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

 1. Urinvejsinfektion
 2. Bananfluer
 3. Halsbetændelse
 4. Bumser
 5. Hård mave
 6. Bladlus
 7. Tandpine
 8. Tør hoste
 9. Forkølelse
 10. Hikke