Husråd header

Opkast

Opkast, kvalme og diarré er det vi her i Danmark kalder omgangssyge. Fra tid til anden får vi epidemier af sygdommen. Dette gør mange mennesker syge på en gang. Ofte er det forårsaget af en virus der kan ha forskellig inkubationstid, men det går som regel over af sig selv efter 2-3 dage.

2 husråd mod opkast

Dette er ikke et råd om at hvordan behandle omgangssyge og opkast. Men du bliver ikke nødt til at kaste op så ofte. Cola er en drik, der fra dens oprindelse blev lavet og solgt som medicin. På grund af sin gode smag er den nu blevet verdens største mærkevare.

Cola er en syreholdig drik der indeholder meget sukker. Har du opkast, vil denne drik hjælpe med at dulme din mave. Desuden vil sukker give dig den nødvendige energi. Og hvis det ikke var nok, er der også væske. Man kan også let blive dehydreret af opkast, og da er indtag af væske vigtig.

Et andet husråd mod opkast er at lave sig en te af ingefærpulver. Kog op lidt vand og ha i lidt ingefærpulver og drik.

Opkast Ingefær mod opkast - foto: husrad.com

Af Mille, 07.11.2009:

Cola er IKKE godt for maven, da det for mavesyren skal at koge og derfor føler man at man skal kast mere op.

Af Laura, 12.12.2009:

Cola hjælper virkelig meget. Jeg har altid fået det bedre af at drikke cola :)

Af Anonym, 10.01.2010:

Hvis man tager en kop te og putter et stykke ingefær i og lad den ligge i fem minutter og drik derefter, det virker.

Af AN, 09.02.2010:

Mine børn får altid cola, saltede chips og revet æbler når de kaster op. Men cola og andet væske skal tages i små potioner, så man ikke fylder maven for hurtigt igen. Nogle gange kan en most banan også være godt. Det kan godt være det ikke er det sundeste at give dem, men de får det bedre af det, og det er vel det der er hovdesagen.

Mælkeproducter er ikke godt for maven ved opkast. Vores mindste søn er dog ikke så god til at drikke når han er syg, så han har tidligere været indlagt pga. væskemangel. Håber det er nogle råd som andre kan bruge.

Af Thomas, 07.03.2010:

Har lige opdaget at revet æble og æblejuice virker optimalt, så det er hermed givet videre.

Af Æblejuice, 09.03.2010:

Godt med æblejuice mine damer og herre, Den hjælper sku allerede på det.

Af Opkast, 02.04.2010:

I Kina koger man cola og ingefær sammen.

Af Thomas, 13.11.2010:

Opkast (eller emese) er den kraftfulde udstødning af maveindholdet gennem munden. Derfor kan husråd være gode. Dog vil jeg pointere, at det skal udredes medicinsk hvis det varer mere en to døgn.

Der findes tillige mange årsager til at man kaster op. Kontakt læge med det samme: Hvis du har vedvarende mavesmerter. Hvis du er blevet sløv, ikke kan drikke og helst vil sove. God bedring.

Af Frederik, 20.12.2010:

Jeg har kastet op det meste af formiddagen, og søgte på nettet om hvad der kunne være godt, jeg havde hørt om at cola skulle hjælpe, så jeg besluttede at prøve. Da jeg tog mit første glas røg det direkte ud igen, så kom jeg til at tænke på det kunne være på grund af brusen, jeg prøvede at ryste det, og bingo ingen opkast resten af dagen.

Af anonym, 10.02.2011:

Cola er det bedste mod opkast. Det kan godt være man får mere kvalme mend et går også væk hurtiger. Cola hjælper altid mod opkast og kvalme.

Af Camilla, 05.03.2011:

Jeg har hørt at kogt vand skulle være godt, fordi det skulle gå ned og dræbe bakterierne i maven. Men hvis ikke man er klar til at holde alm vand nede i maven, så kan man heller ikke holde det kogte. Så små mundfulde! Og revet æble!

Af syge Anders, 21.07.2011:

Cola er fantastisk, hvis man husker at ryste brusen væk først. Hos mig hjælper det ikke mod opkast, lige nu kaster jeg alt op, jeg drikker, også vand. Men cola smager bedre end mavesyre. I rask tilstand drikker jeg i øvrigt sjældent cola.

Af Amani, 21.08.2011:

Jeg har kastet op hele formidagen, cola virker.

Af miss united, 28.08.2011:

Cola er super godt mod opkast, og så en varmepude på maven og noget med salt i. Men pas på med ikke at starte for hurtigt. Kamille te uden sukker er også godt.

Af Den 12 årige, 06.10.2011:

Opkast ved køresyge kan lindres ved at kigge på natur/noget grønt udgennem vinduet. Det var et råd mod køresyge, men stadig.

Af sofie, 22.11.2011:

Tynd saftevand eller lidt juice kan bruges. Det fik jeg af vide af vagtælgen efter at ha kastet op hele dagen i går, så i dag er jeg nogenlunde frisk igen.

Af Mig, 05.12.2011:

Som flere har skrevet herinde, saltet chips og tynd saftevand, det hjælper, ihvertfaldt på mig. Jeg ligger selv med opkast og dårlig mave og lever ikke af andet end det.

Af Den kloge, 01.01.2012:

Det hjælper ikke mod brækfontæne, men hvis du spiser banan, smager dit opkast ikke så klamt, når det kommer op. Med mindre du ikke er fan af banan.

Af Hannah, 10.01.2012:

Salte chips/kiks og cola hjælper. Dog i små mængder, så maven ikke får for meget på én gang.

Af Cecilie, 14.01.2012:

Jeg har fået madforgiftning, da jeg spiste noget pålæg der var for gammelt, på mit arbejde. Jeg har kastet op hele natten og dagen, så det er virkelig slemt.

Mit bedste råd er at drikke kogt vand, da der ikke er bakterier i det og som sagt cola uden så meget brus. Jeg drikker til hver dag sjældent cola, men det har hjulpet godt på min mave.

Tør brød er også godt da det suger syren nede i maven og hytteost er også rigtig godt, da det er let for maven og sætter den stille i gang. Saltet chips og yoghurt er som sagt også godt.

Af Martin, 17.01.2012:

Husk at ryste colaen fri for brus, det er derfor man kaster op af den, men ellers ja, er colaen rigtig god.

Af Den vise, 23.01.2012:

Økologisk rugbrød med et lag smør samt ingefærthe tager hovedpine og opkast efter 5 min.

Af Rygeren Kristina, 03.08.2012:

Hvis du er ryger så lad være med at ryg. Det giver dig ekstra kvalme og jeg har kastet op hver gang jeg har røget. Men som andre siger så cola, salte chips helst kartoffelchips. Ikke ryst colaen det bedste er faktisk at få opkasten op. Din krop prøver bare at få de bakterier ud, så kast op. Det er godt nok ikke så rart men til sidst har du ikke mere.

Af , 11.01.2013:

Virker cola light også?

Af Nuppe, 03.02.2013:

Nej, det skal være alm. Coca Cola. Andre cola typer har heller ikke samme effekt.

Af Spanieren, 09.03.2013:

I Spanien er det normalt med opkastninger om sommeren (pga varmen). På apoteket kan man derfor købe pulver til at blande med vand. Det består basalt af salt og sukker og en anelse citron. Det gør at man ikke dehydrerer. Så vand, Nestea, Coca Cola UDEN brus, med en anelse salt (også Light, men med lidt sukker og salt tilsat). Virker så man får det bedre hurtigt.

Af majlund, 13.04.2013:

Cola, som er rystet "tør" for brus og har stuetemp er rigtig godt mod kvalme, opkast og maveonde.

Af Anonym, 16.04.2013:

Det hjælper, hvis man bare kaster op. Hvis du har det dårligt skal du bare kaste op og ikke holde det inde, da du skal ud med alle de bakterier du har nede i maven.

Af Johanne, 28.06.2013:

Coca cola, revet æble og saltede kartoffel chips er super. God bedring!

Af Anonym, 31.08.2015:

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?

Din kommentar om opkast

Har du erfaringer med opkast, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke