Husråd header

Hård mave

Hård mave er et problem alle forsøger at undgå. Et husråd er at drikke saft af svesker. Svesker saft er fremstillet ved at koge op omkring 20-30 svesker i en kasserolle med omkring 2 liter vand. Lad det koge i cirka en halv time. Køl det ned og drik et glas hver morgen og aften. Dette kan bruges som et afførende middel.

Hård mave og træg afføring kan have mange årsager. Vi kan opsummere de mest almindelige i følgende liste.

Andre husråd mod hård og træg mave

Når det gælder kosten, bør du også prøve at spise fiber. Grovbrød og andre fiberrig mad kan være en stor hjælp for fordøjelsen.

Besværligheder med træg og hård mave kan også blive mindre, hvis du holder din krop i god form. I nutidens samfund, har mange stillesiddende arbejde. Derfor er det vigtigt at holde kroppen i bevægelse i vores fritid.

Hård mave Svesker mod hård og træg mave - foto: husrad.com

Af Sorte lort, 16.11.2009:

Okay, det hjælper mig meget, tak :)

Af Trine, 21.01.2010:

Et super råd som jeg har brugt gennem graviditet var at tage en spks hørfrø i en glas vand. Sætte det i køleskabet mindst 2 timer og drik det (det bliver en smule slimet) Det smager fint når det er helt koldt og det er meget effektiv uden at få alt for blød mave. Og så er det billigt.

Af Heksen, 24.01.2010:

Spis en kiwi frugt hver dag, det giver lind afføring.

Af Koa, 17.02.2010:

Jeg tager en del medicin mod epilepsi daglig, derudover kalk tilskud og D3 vitamin, en tablet for mave katar og 6 stk salt tilskud. Jeg døjer meget med træg mave. Jeg spiser meget grønt og frugt daglig.

Af PCE, 28.02.2010:

Det kan være forbundet med store smerter og nogen gange umuligt, at presse hård afføring igennem endetarmen. Når det optræder har jeg en rigtig god måde til at få skidtet ud og det foregår ved med fingerspidserne, at presse på siden af balden, netop der hvor man kan mærke den hårde afføring inde i tarmen. Ved at trykke hårdt sideværts, så kan man så at sige presse afføringen til en mindre diameter, hvorved den vil glide meget lettere ud. Det er således ikke nødvendigt at komme i nærheden af afføringen med fingrene og problemet er hurtigt og effektivt løst. Mvh. PCE.

Af CH, 19.04.2010:

Magnesia DAK, fås i håndkøb på apoteket.

Af Sarah, 01.06.2010:

Istedet for at tage piller mod hård mave, kan jeg anbefale svisker og ærder. Det er efter tips fra min læge. Jeg er ikke 100% sikker, men jeg tror også at hvidløg skulle være effektiv.

Af MJ, 08.07.2010:

Gå i matas og spørg efter tarm i form. Det virker og er ikke skadeligt for dit system da det er urter og den slags. Tror normalt ikke på den slags men, efter at være kommet af men en kronisk hård mave på denne måde må jeg sige at det virker. Når der er gang i systemet behøver man ikke tage dem hver dag.

Af mj, 15.07.2010:

Vigtigt: så lige at sundhedstyrelsen fråråder at tage tarm i form da det mistænkes for at give lever skader. Når jeg køber et glas holder de nogle år, men andre lever jo nærmest af kosttilskud og bør derfor opsøge læge hvos de føler sig dårlige og gøre opmærksom på at man har taget kost tilskud af denne slags. Det er den afførende bark der er prpblemet. så tilbage til grøntsagerne salaten og fiberbrødet det virker nemli også

Af Dis, 03.08.2010:

Jeg er begyndt at tage/drikke 2 shots af mælkebøttesaft hver dag, det smager ikke særlig godt, men jeg synes det hjælper.

Af Pensionisten, 09.08.2010:

Jeg døjer tit med hård mave. Jeg køber på apoteket en lille tube Glyoktyl, som sprøjtes op i endetarmen, i løbet af ganske få minutter virker det og afføringen kan stille og roligt presses ud.

Af Mille, 30.08.2010:

Her er et punkt der er god at masser når maven er gået i stå. Tre fingerbreder lige under navlen er punktet, der tager du din finger og masser dybt, Du er ikke i tvivl når du rammer punktet, for du kan mærke med det samme at tarmen begynder at arbejde.

Af Sofia, 19.09.2010:

Jeg har hård mave og sidste gang jeg havde det var jeg lille pige. Det eneste jeg kan huske at jeg gjorde var at spise svedsker og drikke svedske saft eller noget i den stil. Men de følgende år har jeg udviklet allergi mod rosiner og svedsker og ligende. Nogle der går nogle råd udover medicin.

Af Nina, 23.11.2010:

Man kan blive afhængig af magnesia. Men det virker. Når man lige har fornemmelsen af at man måske har det på vej. En halv tablet er rigeligt for mig. Ellers handler det om at drikke en masse vand og spise fiberholdigt brød. Jeg har erfaret at cola og kaffe er en dårlig ide med hård mave. Motion kan også sætte gang i fordøjelse. Jeg arbejder på et bosted for handicappede og hvis nogen har hård mave lyder det på en rask gåtur eller at ligge på ryggen og cykle med benene så tæt på torso som muligt. Man skal også tjekke diverse indlægssedler. Jern tilskud kan man få helt sort afføring hård af, dog ikke hvis man bruger hæmojern.

Af carlo, 15.12.2010:

Drik masse af grønt te.

Af SS, 15.01.2011:

Hvor mange svesker skal man spise, da man har hård mave?

Af Nin@, 20.01.2011:

Sundt og fra min mormors landområde Middelhavet, 1 tsk. olivenolie virgin. Det smører tarmene og er sundt og billigt.

Af Tina, 20.02.2011:

jeg har haft hård mave en gang dog ikke så meget som denne gang men en god ting at gøre er at hvis man nu fks går i skole og man kommer hjem slapper man af i højest 1 kvarter og så tager man noget vand og dyrker noget motion og det skal helst gå sådan drik motion drik 1 glas vand halvejs igennem motionen dyrk så motionen færdig ta så noget vand igen og gå på toiletet når man skal det selvom man ved man ikke kan og spis selvfølgelig sundt

Af Bayn, 24.02.2011:

Det er først og fremmest vigtigt at finde ud af hva årsagen til træg mave kunne være, derfor bør man tænke grundigt, det gælder også for selv de mest mærkeligste ting man aldrig ville have overvejet. Hvis man er kommet frem til det er det selvfølgelig at finde en løsning til den pågældende årsag.

Hvisan derimod ikke er kommet frem til en løsning: alle er godt klar over at motion er en utrolig vigtig ting i dagligdag også for maven, dette for at vedligeholde den bevægelse vi har i maven der har til formål at ælte og skubbe alt det indhold som senere hend bliver til afføring ned til endetarmen.

Det er også vigtigt at tygge maden grundigt da det kan være svært at nedbryde de store dele og dermed tage længere tid at fordøje.

Drik massere vand, specielt mellem måltider. Dette for at blødgørere afføringen. Spis varieret. Fibre fibre hvorfor? Jo, fordi fibre har den egenskab at suge vand til sig og dermed øge volumen så det automatisk stimulerer tarmens bevægelse dog er det vigtigt at drikke masser vand der skal være noget at suge. Forestille jer en svamp der suger væske til sig.

Så er der jo selvfølgelig også dadler og svesker som de fleste nævner. Spar på kaffe OG te. Fordi hvis du drikker dette ofte gør du det til en vane for tarmens stimulering, dvs. Hvis du ligepludselig ikke indtager noget kaffe el te (som du altid plejer at gøre) vil din mave sige hey!! Jeg mangler noget.

Ellers er der en masse lægemidler på apoteket. Skriv endelig da jeg selv er en del af apoteket. El. Tag en lille tur på dit lokale apotek og spørg til råds. De vil med glæde give dig en rigtig god vejledning.

Af Peter, 07.03.2011:

Kaffe er godt, hvis du vil af med din afføring - da kaffen er vanddrivende (uden sukker). Ellers grøn the, som nogen siger, også uden sukker eller sødestof. Rå grøntsager inden hovedmåltid og vand inden og efter maden og i løbet af dagen. Yoghuter og A38 med aktive bakterier er altid godt for tarmfloraen. Man behoever ikke købe de små dyre "turbo" flasker. De indeholder typisk det samme, som de store 1 liters kartoner, og koster det samme. Gå altid til lægen hvis det har stået på i en længere periode. Undgå lægemidler, og forsøg at gå naturens vej. HUSK: Alting med måde.

Af Jerry, 17.03.2011:

WOOHOO det styrer for vildt, jeg har ikke afføringsproblemer mere

Af Fink, 10.04.2011:

I EN NØDSITUATION: Jeg har lige siddet 30 min på toilet med hård mave, men måtte opgive med store smerter. Jeg valgte herefter at putte godt med vasaline på pegefingerern og stikke den 3-4 cm op i numsen (husk at vaske hænder grundet bagefter). Herefter forsøgte jeg igen, men hvor jeg også supplerede med PCE´s tips. Det virker efter ganske få minutter. Det er næsten som at smutte mandler :-) Fantastisk fornemmelse bagefter.

Af TD, 17.05.2011:

Jeg har god erfaring med et fiberprodukt. Det hedder HUSK (loppefrøskaller), og er et godkendt naturlægemiddel. Det fås på apoteket, Matas og supermarkeder.

Af Lonse, 10.06.2011:

Spis en håndfuld madler om dagen. Det har hjulpet mig. Har altid haft hård mave indtil jeg ved et tilfælde begynde at spise mandler på min havregryn om morgen.Det virker for mig. Nu er jeg på toilettet hver dag uden problemer. Mandler er sundt fedtstof og med masser af magnesium som er afførende. Prøv det.

Af Lonse, 10.06.2011:

Spis en håndfuld madler om dagen. Det har hjulpet mig. Har altid haft hård mave indtil jeg ved et tilfælde begynde at spise mandler på min havregryn om morgen.Det virker for mig. Nu er jeg på toilettet hver dag uden problemer. Mandler er sundt fedtstof og med masser af magnesium som er afførende.

Af hmm, 12.07.2011:

Du kan også trykke på mellemkødet, eller som pige inden fra den anden side. På den måde kan du supplere med dine egne presseøvelser. Lyder lidt adr, men virker.

Af Ølle, 12.07.2011:

Må man gerne spise Husk når man er gravid? Eller skal man spørger sin læge først? Håber I derude giver mit et råd. Go sommer til jer alle.

Af B.B, 07.08.2011:

HUSK er et godt middel imod maven hvad enten det er hård eller løs mave. Det kan desuden også afhjælpe hvis man via hårde mave er så uheldig at få hemorider.

Af C, 04.10.2011:

Hvad med en spiseske fuld havregryn? Jeg har hørt at det også skulle være effektivt.

Af oliver, 28.11.2011:

Jeg synes at det er nogen rigtige gode råd, men jeg kæmper stadig med det og jeg er kun en dreng.

Af Miss, 20.12.2011:

Frugt&fibre kan købes i Matas og smager som frugtstænger.

Af L.H, 28.12.2011:

Jeg har også kæmpet med hård mave så længe, jeg kan huske. Cayenne-peber virker mod hård mave, og man kan også tage en kur med marietidsel-kapsler, som aktiverer leveren.

Af kirsten, 12.01.2012:

Er begyndt at spise en kiwi om dagen og jeg skal hilse og sige: Det hjælper!

Af Nini, 19.01.2012:

Man må ikke spise for mange svesker. Det virkede for det første ikke på mig og for det andet er det vanedannende for tarmen. Brug hellere magnesia dak piller som fås på apoteket.

Af Ibo, 30.07.2012:

Chile, en meget stækrk suppe, kan med garanti få aven i en fart.

Af am, 30.07.2012:

1 avocado om dagen - voila

Af Rene, 27.07.2013:

Hej, her er noget der er effektiv, tilmed billig. 2 teske spidskommen i et glas vand. Og den anden der er lige så god. 2 teske koriander i et glas vand. Prøv dig frem hver for sig en til to gange om dagen.

Af Buster, 05.08.2013:

Hvis afførringen er så hård , at det ikke vil ud, det er som om der sidder en meget hård klump, har jeg brugt en lille øresprøjte med vand så kommer klumpen.

Af Ina, 21.08.2013:

Har haft hård mave hele mit liv, fra teenageårene til for 4 år siden, hvor jeg som 49 årig begyndte at spise 3 gulerødder dagligt af en helt anden grund, og altid sikre mig, at jeg drak minimum 1 l vand (rent vand, ikke danskvand) dagligt (helst 1½ l).

Utroligt, men i løbet af en uge, hvor jeg godt nok kunne mærke, der skete en masse i tarmene og jeg også afleverede på anden måde og i anden rytme tidsmæssigt, har jeg slet ikke haft nogen problemer.

Jeg spiser nu 2 gulerødder dagligt og sikrer mig at jeg minimum drikker 1 l vand. Hvis jeg er ude og rejse og ikke kan skaffe gulerødder, går maven ofte i udu igen. Når jeg så kommer hjem, spiser jeg 3 gulerødder indtil jeg er i rytmen igen med 1 gang dagligt.

Har fortalt andre om min løsning som har haft samme resultat. Måske kan det også hjælpe dig.

Af MBH, 03.09.2013:

Tag et glas vand, hæld godt med sukker i, rør rundt så det opløses, drik det derefter, indenfor 30 min. Så kommer du af med det. Sukker skader ikke, hvis det bare er en gang i mellem du bruger dette trick, når det bare lige er får at få skub i tingene.

Af Cookie, 05.10.2013:

Jeg har gode erfaring med 4 sort peberkorn om aften, hele, med et glas vand.

Af Kalle, 02.08.2015:

Jeg kan bekræfte indlægget med øresprøjten, hvis der sidder en klump som man ikke kan få trykket ud, så stik sprøjten op og klem vandet ud, så kommer klumpen og så undgår man og blive øm bagi.

Din kommentar om hård mave

Har du erfaringer med hård mave, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke