Husråd header

Fodvorter

Fodvorter opstår på grund af en infektion fra en virus. Både voksne og børn kan få det. Før fodvorter udvikler sig, inficerer virusen cellerne i bunden af huden, således at celledelingen bliver hurtigere.

Årsagen til fodvorter er samme virus som gør at du får vorter på fingrene. De vi får under fødderne træder vi på, så derfor er de flade i modsætning til fingervorter. Fodvorter er speciel på den måde at de er under fødderne, og vil blive presset ind i huden. Dette er, hvad der forårsager smerte for dem, der har det.

De smitter ganske nemt fra en person til en anden. Man kan til eksempel få det i offentlige bade, så har man fodvorter bør man undgå svømning for ikke at smitte andre. De kan behandles af en læge med frysning eller laser, samt salver som fås i håndkøb, men der er et par husråd mod det.

Husråd mod fodvorter

Der findes et husråd mod fodvorter. Et husråd er at tage havsalt i et vandtæt plaster, som du dækker til fodvorten med. Lad det sidde på i 3 dage. Det kan tage flere uger, før den er helt væk. Men hvis du gentager denne behandling efter en pause på 2 dage, kan det gå hurtigere.

Hvidløg er også et meget effektivt middel. Det er naturens antibiotikum. Bare klem et par hvidløgsfed og læg over et plaster på fodvorten. I stedet for hvidløg kan man også bruge brun sæbe.

Fodvorter Hvidløg mod fodvorter - foto: husrad.com

Af Fodvorter, 28.03.2010:

Aloa vera skulle også være godt mod fodvorter.

Af fodvorter, 22.05.2010:

Der findes mange sjove råd mod fodvorter. Jeg har læst at neglelak skulle hjæpe mod fodvorter.

Af Neglelak, 31.05.2010:

Jeg har dog altid fået at vide at neglelak kan kommes på for ikke at smitte andre. Efter egen erfaring hjælper det ikke på selve fodvorten. Vortex som kan købe ved håndkøb hjælper tilgengæld meget, især hvis det øverste hårde hud er skåret af inden man putter det på.

Af A, 14.07.2010:

Neglelakfjerner fjerner fodvorter, gør det 3 gange om dagen i cirka 2-3 uger, og så er de bare pist væk.

Af ?, 17.07.2010:

Jeg har haft 4 fodorter på samme tid, de gik alle væk efter 2 uger hvor jeg havde været på stranden og badet i saltvand hver dag, konstant.

Af Mig, 12.10.2010:

Jeg har hørt at man skal skrælle en gulerod og ligesom rive den hen over foden, så skulle den blive fin og babyblød. Men jeg ved ikk om det virker og jeg syntes det lyder lidt ulæks.

Af !23, 28.04.2011:

Min mormor siger altid man skal putte mælkebøtte saft på håndvorterne og så skulle det blive brunt og forsvinde, hvis man gør det ca. 5 gange om dagen.

Af Tina, 29.04.2011:

Neglelak gør at fodvorten ikke bliver større.

Af Berit, 18.05.2011:

Har altid selv brugt neglelak på forvorter og altid med et godt resultat. Neglelakken gør at vorten ikke kan ånde og jeg gør det at jeg smører på og lader det sidde en eller to dage hvorefter jeg skærer eller klipper med negleklipper det døde hud væk og smører et nyt lag neglelak på. Hvis det gentages tit nok kan man til sidst klippe den sorte rod/prik væk. Og så er den væk.

Af søren, 20.05.2011:

Man må for alt i verden ikke benytte hvidløg. Dette er en udbredt misforståelse. Hvidløg kan give voldsomme 3 gradsforbrændinger. Søger man på Google under garlic burning kan man læse om menesker der har været uheldig at komme galt afsted med hvidløg. Selv på en ankelt nat kan disse skader opstå. Så ikke noget med at klemme et par hvidløgsfed og læg over et plaster på fodvorten natten over.

Af anne, 28.05.2011:

Man skal gå til hudlæge før det breder sig. Tro mig, det er ikke sjovt.

Af Offeret., 13.08.2011:

Jeg har har mange fodvorter, og det startede da jeg var 8-9 år. Siden er det kun blevet værre, men skal snart til laserbehandling og håber at det virker. Har ellers prøvet en masse andre husråd.

Af Mister, 24.08.2011:

Til Offeret: Det at du har mange fodvorter siden du var 8-9 år gammel minder mig om en udsendelse de lige sendte i fjernsynet (den har været der 2 gange nu), hvor det handler om pinlige ting, som nogle f.eks. ikke har turdet at gå til lægen med. Kan ikke helt huske, hvad udsendelsen hedder, tror det var fra tv2 ellers DR1. Men det var barn som havde en fod fuld af vorter, det var ret voldsomt. Det viste sig, at hun havde en eller anden form for ret lav immunsforsvar i kroppen, der gjorde, at hun fik de ufattelige mange fodvorter. Hun kom i behandling for immunsforsvaret og foden blev noget kønnere senere hen. Håber du får læst den her. Måske det er noget, du ville kunne bruge.

Af Cecilie, 07.09.2011:

Jeg har selv haft mange fodvorter som barn, der fortsatte ind i voksen alder. Tror jeg havde det mere og mindre gennem 20 år. Intet hjalp dengang. Da min datter så fik nogen store på begge hæle blev jeg fortvivlet. Så jeg fandt et husråd, og her er hvad der hjalp: Hver aften lægge citronskive (tilpasset vortens str) direkte på vorten, plastre så det blir siddende, og sove med sokker. Tag det af om morgenen. Efter 3-4 uger var de alle helt væk. Hvis det gør for ondt kan man hver anden aften bruge en blanding af yoghurt og hirse istedetfor citron, det skulle lindre.

Af Svendsen, 02.08.2012:

Jeg har haft 68 fodvorter i 3 år, gået til hudlæge i 2 år. Det hjalp ikke. Nu er jeg dog begyndt at bruge Wartner og det hjælper, det kan anbefales. Jeg er nede på omkring 30 stykker nu.

Af Hansen, 07.01.2013:

Jeg har også haft fodvorter i mange år. Jeg var været ved læge og få dem frosset væk. Været ved hudlæge, som smurte noget på som fremkaldte en form for eksem uden på fodvorterne. Jeg har prøvet diverse husråd uden stor held indtil jeg fik et råd om at spise hirseflager.

Yoghurt med hirseflager. En gang om dagen spises en lille portion yoghurt med hirseflager. Efter ca. 14 dage var de fleste af mine fodvorte væk, selv den fodvorte som jeg havde haft i over 15 år.

Af Mig, 10.03.2013:

Jeg har en (vorte) eller hva man skal kalde det på min højre hånd ude på venstre side af tommel nejlen. Ved ikke om det er en vorte men den buler lidt ud. Og så har jeg også nogle fodvorter ved bare ikke hvordan man skal få dem væk. Er det gratis at gå til lægen og få dem fjernet?

Af Trille, 27.03.2013:

Jeg har engang fået et råd på apoteket med at spise bla fiskeolie og to ting mer mod vorter, men kan simpelhen ikke huske hvad det var. Er der mon nogen der også har hørt om det? Og kan i huske det?

Af Vorten, 30.03.2013:

Et trick der virker hurtigt og effektivt, er neglelak. Jeg havde en vorte på foden og en på fingeren. Jeg fik dem frosset, skåret, brugte creme, plaster osv, men intet hjalp.

Min far kom en dag hjem og sagde, at hans fodlæge havde anbefalt ham at bruge neglelak, så det prøvede jeg, og 2 dage efter var de næsten væk. Jeg havde haft de to vorter i 2-3 år, så jeg blev meget glad, da jeg fik dem væk.

I skal bare smørre en masse neglelak på, flere gange om dagen, hver dag. Held og lykke!

Af Trunde, 06.04.2013:

Min morfar fortalte mig at han havde haft mange vorter som barn og at almindelig skolekridt skulle hjælpe godt og at de var væk efter få uger.

Af .., 26.04.2013:

Er det en farvet Neglelak eller bare en gennemsigtig?

Af Meeee, 12.05.2013:

Er det ikke noget med at hvis du fjerner modervorten (den første vorte) vil de andre gå væk, har lige fået min hånd vorte væk.

Af El nino, 25.05.2013:

Prøv evt at pille i vorten med en pinset. Det skulle virke meget godt.

Af Huus77, 16.06.2013:

Min onkel anbefalede mig at tage A, E vitamin og zink. Og smører vorterne med Molkosan. Derudover skære ned på forbruget af kaffe, te, sodavand og juice og slik. Det virkede for mig.

Af Nicki, 12.09.2013:

Hold jer langt væk fra produktet der heder Vortefri. Det virker overhovedet ikke. Reklamen siger ovenikøbet at det er smertefrit, hvilket er en lodret løgn. Når man smører skidtet på vorten dannes en slags vabel som fyldes med blod indefra. Det gør faktisk rigtig ondt, og efter ugentlige behandlinger i 12 uger er der ingen forandring - udover at vorten har spredt sig. Det koster over 300kr og er komplet spild af penge.

Af Mig, 30.09.2013:

Jeg har har 7 vorter på fingerene og det er pinligt når jeg skal noget. Så er der en der kan et godt råd med at fjerne dem meget hurtigt?

Af !!, 28.10.2013:

Jeg har 6 vorter i alt, 3 på hånden og 3 på foden. De 3 jeg har på hånden er meget tæt på at gå væk. Jeg har i lang tid brugt wartner som hjalp okay. Men de sidste dage har de været vildt store, og jeg har puttet noget sportstape rundt om, fordi jeg synes at det er pinligt. Og i dag da jeg kom hjem, var der noget gult/orange slim som kom ud fra den(ad). Jeg kunne pille det øverste lag huden af, og så kunne jeg se vorten. Nu forsøger jeg med wartner igen, håber at det virker nu når det rammer direkte på vorten. Det hjælper altså at gøre sådan at vorten ikke kan ånde.

Af ...., 30.10.2013:

Jeg er på udveksling i USA, og min værtsbror har nogle vorter på hans hånd. Han har fået at vide, at han skulle putte gaffel tape på vorterne. Han er lige startet, så ved endnu ikke om det virker- men tænkte da lige at jeg ville dele rådet.

Af Marie, 22.11.2013:

Hej alle med vorteproblemer. Der har kørt et engelskprogram der handler om husråd til helbredet. I programmet vurderede et panel om de ville teste husrådene videnskabeligt. De testede metoden med ekstraklæbende, gråt gaffatape, og det viste sig at det rent faktisk virkede til lægernes overraskelse.

I forsøget havde 80% af testpersonerne på en måned oplevet at vorterne var blevet markant mindre, og én var blevet helt vortefri. Lægerne konstaterede at hvis man blev ved med behandlingen ville vorterne gå væk.

Behandlingen går ud på at sætte det ekstraklæbende gaffatape på vorten i seks dage og på den syvende dag skifte tapen.

Successen af behandlingen afhænger af om tapen falder af eller bliver siddende (det tager længere tid, hvis tapen falder af). Efter 2-3 måneder skulle man gerne være helt vortefri.

Din kommentar om fodvorter

Har du erfaringer med fodvorter, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke