Husråd header

Blister i munden

Blister kan man få både på tungen, i ganen, i halsen og i mundhulen generelt. Både voksne og børn kan få det. Årsagerne kan være mange, men ofte er det en virus som forårsager blister. De opstår som små hvide eller røde sår i munden, men det findes behandling.

Husråd mod blister

Tandpasta kan også være årsag til blister i munden. En læser har fortalt os, at han begyndte at bruge et andet mærke tandpasta, og problemet forsvandt. Hvis du har blister på tungen, eller i mundhulen, og ikke har prøvet dette råd endnu, kan det være værd at prøve. Det kan være værd det, hvis en sådan lille ændring kan gøre en forskel.

En anden læser har fortalt os, at hver gang han får blister lægger han en sukkerknald der det opstår . Når denne er smeltet, føler han ikke smerten længere. Han siger også at en anden måde er at bruge næsespray direkte mod problemet.

Blister i munden Blister i munden - foto: husrad.com

Af Bjørka, 19.12.2009:

Jeg har selv haft succes med at Longo Vital.

Af Lumme, 02.02.2010:

Myrra dråber virker ved akut behandling. Fås i håndkøb på apoteket.

Af Line, 04.02.2010:

Jeg har døjet meget med blister i munden. Jeg tog hen til apoteket, og hun foreslog Klorhexiodin. Det virker rigitg godt. Det smager ikke spor væmmeligt. Det virker efter 1-2 dage. Held og Lykke ;P

Af Anita, 10.02.2010:

Hjælper Kamillete så også?

Af Martin, 13.02.2010:

Undgå tandpasta med ingrediensen: Sodium lauryl sulfat. På engelsk: Sodium Laureth sulfate. Det fremprovokerer blister i munden, og findes desværre i forbløffende mange tandpastaer.

Sodium lauryl sulfat er en irritant og bliver skræmmende nok brugt til at fremkalde hudirritationer hos laboratoriedyr, før man tester helende midler. Bbliver også brugt i shampoo, og showergel.

I rengøringsindustrien, bliver det bla. brugt til grove gulvvaskemidler til værkstedsgulve o.lign. I colgate som alle kender, er det ikke lykkedes mig at finde en tandpasta uden dette stof i ingredienslisten.

Jeg bruger selv zendium, da jeg har erfaret at det ikke findes på alle de produkter jeg har prøvet fra dem. Er skaden sket, bruger jeg Hextril, som kan købes i håndkøb på apoteket. Og hold dig iøvrigt væk fra tomater.

Af Rasmus, 20.04.2010:

Det er min erfaring at små stykker af en skuersvamp, dyppet i vand, lagt i fryseren og så lagt på blisten, kan lindre åh så dejligt. Ellers siger et gammelt råd at frisk pil skulle kunne hjælpe.

Af Morten, 23.04.2010:

Jeg vil gerne bakke Martin op mht. tandpastavalget. Jeg oplever at blister altid forekommer i de perioder hvor jeg ikke bruger Zendium. Efter at have undersøgt vores nuværende tandpaste fandt jeg at den indeholder Sodium Lauryl Sulfate. Det er Aquafresh Fresh Mint.

Jeg vil så uddybe med at jeg typisk får en lindrende virkning ud af at putte Zendium direkte på blisten. Det kan dog godt resultere i en kraftig svie de første minutter men herefter lindrer det.

Af Jack, 20.05.2010:

Jeg bruger iøvrigt Zendium tandpasta til de små angreb, og børster tænder med en blød tandbørste meget ofte når der er blister. Så bruger jeg mundskyllevæske.

Det skal for mit vedkommende kun være klorhexidin, da jeg ikke oplever nogen virkning ved andre skyllevæsker overhovedet.

Jeg spiser ikke tomater og chokolade og nødder. Da jeg ved de fremkalder blister. Jeg drikker kaffe vel vidende det fremkalder også. Det siges desuden at indre vrede man ikke får afløb for, udløser angrebene, men om det passer det ved jeg ikke.

Af Maria, 28.05.2010:

Myrra dråber dryppet på stedet virker med det samme. Er selv plaget af to kæmpe blister lige nu.

Af Mai, 11.06.2010:

Tror det med tandpastaen passer. Bruger normalt zendium, og har rigtig sjældent haft blister. En kort periode har jeg dog brugt colgate, og nu sidder jeg med en kæmpe blist i munden. Jeg mistænker min tandpasta.

Af louise, 15.06.2010:

Jeg er netop stoppet med at ryge og er fuldstændig slået ud af blister i munden. Har rundt regnet 50 (og det er IKKE overdrevent) fordelt på tunge, hals, tandkød og resten af munden. Jeg har før under et rygestop været så plaget at jeg måtte begynde at ryge igen og næste dag var de væk. Jeg har prøvet klorhexidin, zendium, longo vital, gumgigel skyl og salve, myrredråber, saltvand osv. Nogle der har haft samme voldsomme anfald som mig, og nogle gode råd?

Af Heidi, 17.06.2010:

Hej Louise. Jeg har døjet med blister hele mit liv og har også forlængst lært, at jeg skal bruge Zendium, Ikke spise tomat, nødder og choko. Blister beskrives flere steder som en slags slumrende virus som f.eks. forkølelsessår. Nogen mener at vitaminmangel kan fremprovokere udbrud og jeg har selv haft succes med at spise masser af LongoVital.

Jeg røg i en periode på 3-4 år - der fik jeg aldrig blister. Så snart jeg holdt, kom blisterne, dog ikke i samme omfang som du er ramt af. Det lyder helt umenneskeligt at du har 50 på en gang, stakkels dig.

Der er vist noget med, at man (ved meget slemme udbrud) kan få binyrebark behandling ved lægen. Det kunne du eventuelt undersøge. Held og lykke! Du har verdens bedste undskyldning for at fortsætte rygningen hvis de ikke forsvinder. Smerten fra bare en blist skærer i min hjerne, tanken om 50! OMG!

Af Mikael, 21.06.2010:

Jeg har også haft rigtig mange blister i min mund, det sidste halve år. Troede i starten det var halsbetændelse og senere troede jeg at en visdonstand var på vej. Men efter at være til tandlæge fandt jeg ud af at det er blister. Har også haft dem på mandlerne, nogle andre som har erfaring med det? Ellers får jeg dem på tunge og andre steder i munden. Tror stress kan udløse dem?

Af Sys, 22.06.2010:

En bedre måde er at skylle munden i kogt koldt vand med salt i. Det fjerner langsomt blisterne. Det hjælper faktisk rigtig godt, havde kun en blist i 3 dage.

Af Louise, 22.06.2010:

Tak for medfølelsen Heidi. Jeg har nu fået pencilin og det har hjulpet en hel del. Jeg har dog hørt fra en anden som også er hårdt ramt under rygestop at c-vitamin og masser af det skulle kunne tage dem. Så det er næste forsøg.

Af Mettte, 03.07.2010:

Jeg har nu haft en blist en et par dage og jeg skal på en lejr her i morgen. Jeg har været nede i matas og der fik jeg noget som hun sagde ville hjælpe, men jeg har en underlig fornemmelse af at det ikke virker. Det hedder Proplis, er der nogen som kender til det?

Af Berit, 05.07.2010:

Hej Mikael. Jeg har lige været ved hals næse ørelægen i dag fordi jeg troede jeg havde halsbetændelse, men det viste sig at være en blist på mandlen. Det gør ondt og smerten går helt op i mit øre. Jeg fik en seddel af lægen med noget jeg kunne købe på apoteket, der skulle være godt med blister.

Af Sus, 11.07.2010:

Folk med blister i munden skal ta Longo vital classic. Det er et godt kosttilskud og det hjælper. Jeg kender en hel del mennesker som var plaget af blister i munden. De begyndte på Longo vital og blisterne forsvandt.

Af Peter, 11.07.2010:

Jeg har nu haft blister stort set hver dag i 2 mdr nu. De første tre uger havde omkring 3-5 blister om dagen, men derefer har jeg 1-3 om dagen. Har dog haft få dage uden blister, men kommer altid igen dagen efter.

Min læge anbefalet Afta med oral gel. Jeg synes den hjælper en lille smulle, når det kommer på blisten, men hjælper ikke mod nye tilfælle af blister. Dog giver Afta med en del spyt i munden, som kan være meget svær at komme af med, når Afta med gel er på tungen og det helst skal blive siddene lidt tid for at virke.

Af Mette 1, 11.07.2010:

Jeg døjer lige nu med 3 blister. Får dem ikke så tit mere. Min far døjer også med dem og det undrede ikke lægen engang vi snakkede om det hvor jeg var der i et andet øjemed. Fik noget salve, som føles som en tørplet, det skal jeg lige vænne mig til at bruge hver eneste gang, for det føles underligt.

Rådet til min far var han skulle holde med at ryge. Han havde bare ikke røget i 20 år. Det er så irriterende og gør ondt. Jeg skyller også min mund i klorhexidin.

Af Frida, 13.07.2010:

Kan blister smitte? Jeg har fået rigtig mange, og det gør bare rigtig ondt lige nu.

Af Mette M., 14.07.2010:

Jeg vil også foreslå Longo Vital. Jeg har selv brugt det i mange år (3 om dagen) og jeg har aldrig udbrud. Havde meget udbrud i pubertetet, men efter brug af Longo Vital er det stoppet.

Af Ditte, 18.07.2010:

Jeg døjer konstant med blister i munden. Der er et gammalt husråd der siger: Skyld din mund i atamon. For mig hjælper det ikke, men har hørt flere det har hjulpet på. Min læge siger at en blist, vil højest være op til en uge.

Af Susanne, 20.07.2010:

Prøv økologisk salvie te fra helsekostforretning. En topteskefuld i et krus kogende vand. Trækker 3-5 min. Drik ligeså mange krus, som du kan dagligt og ligeså mange, som du kan gurgle dagligt.

Af marille, 04.08.2010:

Jeg har ikke belæg for det, men jeg tror blister kan komme hvis man pludselig drikker meget kaffe, stresser rundt på vild shopping, glemmer sine vitaminpiller og sover for lidt. Men ellers var det en skøn ferie.

Af Amanda, 08.08.2010:

Jeg får utrolig mange blister, og så en dag sagde min veninde at hun havde hørt at det var godt at tage Longo Vital, så jeg begyndte at tage Longo Vital pillerne og derefter fik jeg ingen blister. Men så tænkte jeg en dag at jeg ville prøve at stoppe med at tage Longo Vital, men en uge efter havde jeg 3 blister i munden. Så jeg vil helt sikkert anbefale at man tager Longo Vital.

Af Julle, 13.08.2010:

Sidder her med hele spidsen af tungen fyldt af blister jeg skal til fødselsdag i morgen. Er der nogen der har nogle råd hvor jeg ikke skal ud og købe ny tandpasta eller skyllemidler da butikerne har lukket?

Af Lotte, 15.08.2010:

Jeg har p.t 3 blister på tungen og det gør ondt. En veninde sagde det sagtens kunne være fordi jeg har drukket noget varmt. Jeg drikker normalt aldrig the, kaffe eller varm cacao, men har fået en del varm cacao i denne uge. Er der nogen der kender til dette?

Af Sannemor, 17.08.2010:

Jeg har super god erfaring med salvieblade. En fin lille krydderurt med grågrønne blade. Pluk et blad af skyl det og ind i munden efter ca 5 min så er smerten væk.

Af Simon, 17.08.2010:

Jeg har så længe jeg kan huske været plaget af blister. Da jeg var under 15år var det oftest på slimhinderne ved kinder og indersiden af læberne. Sidenhen blev det det også lidt på tungen. Efter jeg var ca. 25 år (jeg er 30år nu) har jeg blister på tungen, under tungen, tandkød, i ganen og lidt på indersiden af læberne. Det svinger med antallet og styrke. Oftest har jeg 2-4. I løbet af et helt år har jeg ca. 3 uger uden angreb.

Jeg har forsøgt med LongoVital, vitamintilskud, klorhexidin, Aloe Vera tandpasta, binyrabarkhormon på creme, Blistex, saltvand, brintoverilte og mange andre husråd - intet forløsende desværre.

Da blister (after) er en autoimmun sygdom hvor kroppens egne celler angriber sig selv vil en umiddelbar løsning ikke ligge lige for. For dem af jer, hvor vitamintilskud virker er det dejligt.

Mht. rygning hjælper det også da tilsætningsstofferne i røgen kan have en beskyttende effekt på slimhinderne. Rent faktisk kan slimhinder helt nede i tarmen beskyttes af rygning. Dog opvejes sundhedsrisikoen ikke for den beskyttende effekt.

Jeg har indfundet mig med den smerte der i perioder gør det smertefuldt at spise eller tale ved hjælp af bedøvende midler og rensende væsker.

Mit råd er at skylle munden med enten saltvand eller Listerine (Den blå er den med mest krudt i). Selvom det er smertefuldt i et par minutter lindre det bagefter.

Dernæst smører jeg et tyndt lag creme med virkstoffet Lidocain direkte på blisten og lader det sidde et minuts tid. De 2 cremer jeg bruger er enten: Xylocain Salve 5% (Håndkøb, ikke apoteksforbeholdt), 35 g Tapin Creme 2,5% (Håndkøb, ikke apoteksforbeholdt), 30 g Cremen er den som bedst bliver siddende på blisterne i munden, og derfår når dybere med bedøvelsen før spyttet opløser det. NOTE: Cremen bedøver dele af munden og svælget hvorfor man skal bruge det med forsigtighed og lige læse anvisningen.

Men når ovenstående ritual er gennemført kan man spise og drikke lige hvad der passer en. Snakke løs eller endda bruge tungen til at fjerne rester af nødder mellem tænderne selvom man har en blist på tungespidsen. Den bedøvende effekt aftager dog efter 10-30 minutter.

Af Rasmus, 19.08.2010:

Jeg har også altid haft blister i munden og har da også nu, en på læben og en i halsen så jeg næsten ikke kan spise eller drikke. Og hver gang der er noget der har hjulpet (hvilket er sjællendet) kan jeg kun bruge det et par gange , og så bilver mund immun, over for det, og det hjælper ikke mere.

Af Charlotte, 21.08.2010:

Har læst alle indlæg om blister i munden, men ingen snakker om smagen af mad. Er det kun mig der har en forfærdelig smag i munden når jeg spiser, så jeg faktisk intet kan spise. Jeg lever af vand og brød som intet smager af noget. Tager jeg noget med bare lidt smag i er den gal. Har masser af blister bagerest på tungen, men ikke ondt som sådan. Er det kun mig der døjer med dårlig smag?

Af ØvBøvBlist, 24.08.2010:

Jeg får blister HVER gang jeg drikker med sugerør. Og den er sikker hver gang. Da jeg var barn sagde min mor altid at jeg ikke måtte drikke af glasflasker fordi de blev skyllet i noget som fremprovokerede blisterne. Men det ved jeg nu ikke om der er hold i. Der er mange gode råd herinde. Lidocain virker rigtig godt. God aften herfra.

Af Charlotte, 29.08.2010:

Jeg har også altid lidt af blister. Bruger Zendium og en tandpasta, der hedder Elmex, som bl.a. fås i Luxembourg, hvor man på apoteket også kan købe en salve, som er meget lindrende, der hedder Parodium. Den var varmt anbefales. Ellers prøver jeg også at holde mig fra nødder, chokolade (øv), syrlige frugter og tomater. Det kan også anbefales, at man sørger for ikke at blive tør i munden. Sørg bl.a. for at have et glas vand ved siden af sengen, når du sover, så du kan drikke i løbet af natten, hvis du bliver tør i munden.

Af Kirsten, 30.08.2010:

Jeg lider i perioder også meget af blister i munden og herpes (forkølelsessår) på læberne. Er overbevist om at det også har noget med stress, og dermed nedsat immunforsvar, at gøre. Jeg spiser også Longo Vital - om hjælper på begge problemer - og bruger Zendium. Derudover har min franske kæreste fundet nogle kamferdråber: cinnamomum camphora som virker med det samme, og tilsyneladende dræber virusen. Held og lykke alle sammen, som lider af denne sygdom.

Af Helene, 05.09.2010:

Efter jeg er holdt op med at drikke rødvin, spise chokolade, tomat og nødder er mine blister helt forsvundet. Min læge har fortalt mig at det er indholdet af nikkel i disse fødevarer der fremprovokerer blisterne. Støtter også op om rådene med Longo Vital og Zendium. Skulle jeg få en enkelt blist bruger jeg AftaMed til at behandle med. Det fås i håndkøb på apoteket.

Af Skriver, 07.09.2010:

Jeg er blevet permanent fri for blister siden jeg skiftede til Zendium. Mine blister har så skyldes det middel i mange tandpastaer der gør at det skummer ekstra (navnet husker jeg ikke lige, men det står helt sikkert et sted her i tråden).

Af Jesper, 08.09.2010:

Hej alle. Førhen var jeg meget ramt af blister, men de sidste cirka 10 år har jeg brugt Zendium og jeg spiser 3 stk Longo Vital om dagen, men alligevel får jeg cirka hver anden måned blister. Jeg dulmer og lindrer ofte med isterninger som faktisk lokalbedøver udmærket. Men generel ubehag, feberfornemmelse og svimmelhed er noget, som jeg ofte oplever i forbindelse med blister. Salt og varm mad er nok det værste for mig.

Af Carina, 15.09.2010:

Jeg har også to enorme nu, min mor har det meget og det samme gælder min søster. Jeg har taget snaps, på med vatpind og bruger nu myrha dråber fra apoteket. Det sviger enormt i starten, men lindrer smerten. Har ellers ikke haft længe, men har lige fået fjernet en tand operativt, så er blevet syet og trådene irriterer åbenbart. Jeg har en gang fået en i ganen og ellers kun på bagsiden af læberne/kæverne. Men kan det passe at blisterne hæver efter behandling med myrhadråberne?

Af Susanne, 22.09.2010:

Tak for alle de gode råd. Jeg lider af blister i munden næsten hele tiden. Jeg oplever også nogle gange at jeg får dårlig smag i munden og maden ikke altid smager særligt godt. Jeg tror da lige at jeg vil skifte min tandpasta ud.

Af Blist-presseren, 22.09.2010:

Jeg er lige holdt op med at ryge og er plaget blister forrest på tungen. Og jeg har fundet en metode til at bekæmpe ubehaget: Når en blist bliver øm og irriterende, presser jeg den hårdt mellem to fingre, ligesom man presser en bums på huden. Det gør ondt i et sekunds tid, man får metalsmag i munden og er lige ved at segne af smerte. Men det tager trykket, og blisten generer ikke lige foreløbigt igen og man kan spise hvad som helst, også tomat. PS: Der kommer ikke pus ud som ved en fuldmoden bums, men blot lidt tynd væske. Er der andre, der har prøvet at trykke blister ud?

Af Marie, 23.09.2010:

Jeg døjer også med blister i munden hver vinter. Blisterne er jo udtryk for en betændelsestilstand. Dvs. at de skal desinficeres for at kunne hele, og dertil bruger mange mundskyllevæsker. Glem det! Det er både dyrt og hjælper ikke ret meget. Alkohol desinficerer fantastisk godt, så en vodka eller lign. med 40% alkohol eller mere virker rigtig godt. Bare til at skylle munden i selvfølgelig.

Det gør usandsynligt ondt mens det rører blisten, men kort efter lindrer det. Og blisten forsvinder efter et par dage, hvis man skyller munden ofte.

Af Niels Ove, 27.09.2010:

Jeg har lige fået 2 tandfyldninger med såkaldt kviksølv, det ligner nikkel. Kan det mon være årsag til et angreb af flere blister i munden og på tungen.

Af Emma sofie, 05.10.2010:

Har en bliste i på tungespidsen som er på størrelse med en ært, samtidig har jeg ondt i ørene og ned mod halsen. Jeg bruger zendium, har skyllet med salt vand, klohrhexidin og alt hvad jeg nu ellers kunne finde. Da jeg er så plaget af smerter i munden har jeg ikke spist noget siden søndag og jeg er så svimmel af sult. Er der virkelig ikke andet man kan gøre?

Af Joan, 07.10.2010:

Jeg har også blister i munden, hovedsagligt på tungen og har læst alle de gode råd, men jeg mangler evt. et godt råd der omhandler hvordan man kommer af med dem. Hvis det er en virus, hvad så med medicin f.eks.?

Af FL, 11.10.2010:

Jeg lider meget af blister og har dem stortset hele tiden. Forleden vågnede jeg op med 29 blister i min mund, og skal så til lægen i morgen. Er der nogle forslag til hvad der kan gøres for at lindre smerten når der er så mange, bare så jeg kan få spist lidt. Har spist babymos og drukket vand i dag, har ikke kunnet få andet ned. Zendium, klorhexiodin og meget andet er prøvet. Jeg fik af vide af min tandlæge, at usund mad og slik kan være med til at fremprovokere blisterne. Så derfor har jeg ikke tænkt mig at prøve det med sukkerknalden.

Af Jakob, 19.10.2010:

Jeg lider af en blist i den nederste del af underlæben. Jeg prøvede at sprøjte en næsespray direkte på blisten op til flere gange. Men selvom det gjorde ondt, forsvandt smerterne ikke. Jeg har ikke prøvet med en sukkerknald, da jeg fandt ud af, at der ikke var nogle i huset. Men jeg prøvede at skifte til en anden tandpasta og kan både mærke og se, at det virker. Før havde blisten en kraftig gul farve, men nu har den en rød midte og en mat gul omkreds.

Af Jannie, 20.10.2010:

Jeg har lidt meget af bliser og fandt ud af at det skyltes herpes. Det tog lang tid at finde ud af, da det ikke smittede eller noget. Siden har jeg fået piller hver gang der har været blister på vej, eller forkøelsessår hvilket har hjulpet stort.

En anden ting til at tage smerterne er jod, det bedøver og er det jeg har haft mest glæde af.

Af Bob, 22.10.2010:

Jeg har blister < 10 gange i løbet af et år - primært på spidsen af tungen. Jeg kan dog også få nogen mellem kinderne og tænderne - så de rigtigt kan ligge og gemme sig.

Mit eget trick er - trods det gør vildt nas, at børste hårdt og brutalt på dem - nogengange til blods. Så er det som om de gir op og godt ved hvem der er ejer af den mund. Dette gør jeg godt 2-3 gange om dagen i de dage jeg virkelig føler de generer mig. Så igen efter 2-4 dage er de væk - helt væk. Jeg har typisk 1-2 blister af gangen.

Ja man skal ikke være bange for smerter i hvert fald - men jeg ser at min tandpasta også indeholder Sodium Lauryl Sulfate - så næste gang vil jeg da overveje en uden. Kan også være jeg skal skære ned på de der 500g chokolade om ugen.

Af Margreta, 25.10.2010:

Nu har jeg læst alle indslag og gode råd her på siden. Mine børn lider meget af blister i munden. Nu vil jeg så lige gå hjem og tjekke vores tandpasta og få det skiftet ud. longoVital er købt ind - Så nu sættes der ind mod blister.

Af JHN, 26.10.2010:

Sidder og spiser havregrød - kan ikke få andet forbi mine blister og blæner. Har før haft glæde af 3 spsk. Atamon i et halvt glas vand og skylle nogle gange. Bruger altid Zendium.

Af Anton, 02.11.2010:

Jeg har gået med blister på tungen i ca 1 uge, samt dannet meget mundvand. Er der noget man kan gøre?

Af Camilla, 02.11.2010:

Tak for rådet med friske salvie blade, det lindre lidt, eller også er det de to tabletter jeg lige har taget for 20 min siden.

Af Liva, 05.11.2010:

Min bror har haft virkelig gode resultater med Aloe Vera tandpasta. Det afhjælper for øvrigt også paradentose. Man skal bare huske kun at bruge det hver anden gang, idet de fleste pastaer på det danske marked ikke indeholder flour.

Af Af Dorte, 07.11.2010:

Jeg holdt op med at ryge for 2 ½ år siden, og har siden mere eller mindre konstant haft udbrud af blister. Har taget Longo Vital og brugt zendium tandpasta i næsten lige så lang tid. Har også prøvet diverse mundskylle væsker, alt sammen uden nogen synderlig virkning.

I perioder har jeg levet af suppe nudler med lidt cremefraiche på. Det kan sluges og sætter sig ikke mellem tænderne. Jeg har flere gange overvejet, hvor meget røg der skal til for at holde alle disse blister væk. Jeg synes, det er en forringelse af ens livskvalitet, når man konstant har blister i munden. Men begynde at ryge igen, det gør jeg ikke.

Nu vil jeg prøve nogle af de råd, som jeg her har læst om, og vende tilbage hvis jeg prøver noget, der virker for mig.

Af Lumme, 08.11.2010:

Jeg stoppede med at ryge, hvilket bevirkede at jeg øjeblikkeligt fik voldsomme udbrud af blister. Mit rygestop holdt ca. 6 måneder, hvorefter jeg begyndte at ryge igen (pga. blister). Da jeg genoptog rygningen havde jeg på daværende tidspunkt 3 blister – de forsvandt umiddelbart efter og jeg har derefter ikke haft en eneste siden. Hvad er det som gør at rygning er så effektivt mod blister? (Rygning er den absolut dårligste løsning, men ikke desto mindre, den eneste som virker 100%).

Flere af ovenstående forslag dulmer smerterne men, intet løser problemet. Jeg har gjort mig mange tanker om, hvad som ligger til grund for udbruddene og har en ide om at det evt. kan være en allergisk reaktion? Jeg har sølvfyldninger i et par af mine kindtænder. Det kunne være interessant og vide om folk med sølvfyldninger er mere ramt end de som enten ikke har fået lavet tænder, eller alene har plast fyldninger.

NB. Min erfaring er i øvrigt at hård træning også har en særdeles positiv virkning.

Af Mette, 08.11.2010:

Jeg har i mange år også døjet med blister/aphter. Jeg blev anbefalet en medicin, som er receptpligtig. Det virker og efter få dage er blisterne væk. Det lindrer i øvrigt også meget når det kommer på. Jeg kan desværre ikke bruge det lige nu, da jeg er gravid. Men til alle jer, som får så mange blister i munden - skynd jer til lægen og få en medicin.

Af Bjarnebananen, 10.11.2010:

Jeg får konsekvent blister af Colgate tandpasta. For nylig løb vi tør, og jeg brugte Colgate i stedet for Zendium, og nu sidder jeg med to blister i munden. Angående rygning stoppede jeg selv for ca. et halvt år siden, og disse to blister er de første jeg har fået. Tror det er en ryger-løgn.

Af Dorthe, 11.11.2010:

Longo Vital! Tag tabletterne som anført på pakken. No more blister! Tro mig, jeg ved alt om de smertende blister. Held og lykke og så brug Zendium tandpasta.

Af Anne, 12.11.2010:

Har haft en travl periode og glemt at spise mine vitamin piller (3 stk longo vital + ekstra zink) i ca 1,5 uge og har nu fået en gigantisk angreb af blister (ca 30 på midten og spidsen af tungen). Jeg har aldrig haft det før, max en enkelt blist i ny og næ. Så jeg anbefaler også Longo vital som jeg selv har taget siden jeg var teenager.

Af Lottepotte, 15.11.2010:

Min mund er fyldt med blister på især tungepsidsen og siderne og et par stykker bag i halsen. Det er så smertefyldt at jeg blot har lyst til at stoppe med at spise og tale. Men er der andre hvor jeres blister har en daglig cyklus? Jeg har mest ondt eftermiddag og aften. Næste morgen og dag føles tungen bare mærkelig indtil næste smerteudbrud.

Har nu haft blisterne i 14 dage. Sidst jeg havde et stort udbrud var en del år siden og det varede i 3 1/2 måned. Lægen sagde det skyldtes stress. Har nu indkøbt Longo Vital og det skulle virke efter en måneds brug, Så krydser fingre.

Af Majbritt, 17.11.2010:

Jeg har en stor en på undersiden af min tunge og synes den er vokset de sidste par dage. Jeg forsøger at dulme den med zendium. Min tandlæge sagde også det med tandpastaen for mange år siden, så jeg bruger kun zendium. Men jeg tror bestemt min er kommet af stress, for skal jeg kigge ind i mig selv så er det nok rigtig nok.

Jeg føler det næsten som halsbetændelse og ondt i øret. Det er også mest om eftermiddagen og aftenen jeg har ondt. Det føles som tungen hæver op og jeg lyder snøvlet når jeg taler. Men jeg ville gerne den bare var væk i morgen. Nu ringer jeg til lægen. Den skal væk så jeg kan få noget mad igen.

Af Sabrina, 18.11.2010:

Jeg er stoppet med at ryge og bang nærmest hundrevis af blister i munden. Jeg kan se flere skriver at efter deres rygestop masser af blister. Har prøvet diverse ting ingenting hjælper. Selv eddike er blevet prøvet at skylle mund i. De gør så ondt, og har været der i over en uge nu. Må ringe til lægen imorgen og høre hvad han har har og sige. Også på apoteket efter longo vital vitaminpiller. Håber de snarest forsvinder.

Af Line, 20.11.2010:

Sidst jeg havde et udbrud gik jeg til lægen og fik Herpes pencilin(kan ikke lige huske hvad det hedder). Det var det eneste der hjalp på mig.

Af Mia, 25.11.2010:

Jeg sidder lige nu med ca 10 - 12 blister i munden! Av! Jeg har læst alle de gode råd, og vil prøve nogle af dem af. Bruger selv kun Zendium. Det virker for det meste, men jeg får stadig udbrud en gang i mellem. Jeg lider af nikkel allergi (i fødevarer), så kommentaren om at holde sig væk fra nikkelholdige fødevarer er interessant. Jeg har nok ikke været så god til at holde mig til kuren på det sidste.

Af Marie, 04.12.2010:

Begynd at spise Longo Vital vitamin piller. Jeg har også brugt zendium tandpasta i rigtig mange år. Da jeg for mange år siden arbejdede i udlandet, fik jeg min mor til at sende zendium til mig (da det sjælden kan købe andre steder end DK) - ikke så spændende en pakke, men nødvendigt, da jeg ikke kan tåle colgate og andre kendte mærker ;) Lidl - den nye tyske discount kæde, har et mærke der hedder dentalux og den kan jeg tåle, og den koster kun 9,95 og nogle gange 5,- på tilbud. Så jeg er stoppet med zendium. Har nu brugt dentalux i 2 år og har gode resultater - har ikke fået blister, som var min frygt.

Af Sif, 16.12.2010:

Lige nu har jeg 7 blister godt fordelt rundt i hele munden, og skal til julefrokost i morgen. Hvad går de myrra dråber ud på?

Af Anja, 18.12.2010:

Har os altid døget med Blister, og bruger Zendium og det gør hvertfald jeg ikke for det så ofte. Dog har jeg fundet ud af jeg ikke kan spise Løg, for så får jeg blister et par dage efter. Det værdste jeg har oplevet under tungen, det gjorde ondt. Tandlægen sagde det kunne skyldes Stress, hvem ved. Men har os prøvet alt fra apotektet syntes ikke rigtigt det virker desværre.

Af Adventris, 21.12.2010:

Man kan købe det der hedder Betasept på apoteket som er desinficerende og er med til at fjerne blisterne. Det smager af børnetyggegummi og er et mundskyllemiddel. Hvis jeg en sjælden gang imellem får en blist, så skyller jeg med det 3-4-5 gange om dagen og så mindskes blisten hurtigt.

Af Signe, 22.12.2010:

Jeg har selv 2 blister i munden lige i øjeblikket, og de svier. Jeg prøvede først at komme alkohol på, det virkede i 2-3 minutter også kunne jeg mærke dem igen. Det med sukkerknalden prøvede jeg også, det eneste jeg fik ud af det var at det gjorde EKSTREMT ondt på blisten og bagefter dunkede i den af den voldsomme smerte. Jeg prøvede også klorhexidin det hjalp det lidt på vej, men ikke nok til at jeg ikke stadig havde ondt. Så prøvede jeg almindelig hostesaft og bagefter halstabletter og jeg synes det lader til at virke nogenlunde. Ihvertfald sådan så jeg ikke ligger mærke til det på samme måde, og lindringen har varet i 20 minutter.

Af Meller, 24.12.2010:

Sikke mange gode råd. Her 2 dage før jul har jeg fået ca. 30 blister i munden. Til først anede jeg simpelthen ikke hvorfor min mund smertede så meget. Men nu er jeg ikke et sekund i tvivl om det er blister. Der er ingen historie i min familie der tæller blister, andet end når man har bidt sig selv rigtig hårdt. Og jeg har aldrig oplevet dette før.

Jeg vil helt klart skifte tandpasta i håb om at kunne spise nytårsmenuen. Julemenuen var ikke velkommen i min mund af smerte. Jeg tror også jeg vil tage rådet om lægen til mig. Tak for jeres indlæg, de har været en stor hjælp på en smertefuld og sulten julenat.

Af jeanette, 13.01.2011:

Som jer andre, haft utrolig mange store blister, chokolade og især chokolade med nødder og helt slemt er nødder. Taget mig årtier at finde ud af, har aldrig mere blister. Har man et slemt udbrud, som normalt kan tage uger, kan et antihistamin (Cetricin) afkorte udbrud med ca 1 uge. Købes uden recept på apotek. Xylocain kan smøres på en blist så man kan spise et måltid uden smerter. Har aldrig mere blister efter 20 år.

Af Martin, 19.01.2011:

For mig er det eneste effektive brintoverilte. Jeg skyller munder med 3% brintoverilte og det renser med det samme så smerterne forsvinder og blisten forsvinder helt efter ca 1 døgn. Det skal siges at jeg ikke blander brintoverilten med vand som skrevet på forskriften men tager det rent.

Af Kenny, 19.01.2011:

Tag en c viaminpille gør den våd. Læg den på blisten. Du vil opleve smerte. Når blisten bløder er du færdig. Det tager 5-10 min og gør av. Dagen efter ingen gener to dage efter helet og væk. Har ikke prøvet de andre råd, men de virker sikker også.

Af LailaBN, 26.01.2011:

Hvordan kan man være sikker på at det er en blist man har? Jeg har haft ondt i halsen ica. 3 uger, da jeg gik til læge (lægevagt) da min læge havde ferie.Han podede min hals, og jeg spurgte hvad det var for en hvid plet der sad på min venstre mandel. Det er bare en blist, sagde han. Mit ondt i halsen gik væk, men blisten er der stadig, har efter over 3 uger, siden jeg var hos lægen, og nu har jeg igen blevet forkølet, med lidt ondt i halsen. Kan det virkelig være en blist, hvis den har væeret der i over 1 mdr.?

Af Ole, 29.01.2011:

Min søn har i mange år konstant haft flere blister i munden, og hverken Zendium eller Longo Vital har hjulpet. Vi fandt ud af, at hvis han stoppede med at spise ketchup (som han er meget glad for) så forsvandt blisterne. Da han ikke ville undvære ketchup, selvom han fik blister, fandt jeg på at skulle drikke mælk (eller skylle munden) efter indtagelse af ketchup, og siden har han ikke haft blister.

Jeg tror blisterne nemmere kommer hvis der er sure forhold i munden, og det kommer der efter indtagelse af noget surt, som ketchup, juice, tomat mv, og da mælk er basisk neutraliserer den det sure i munden. Så prøv at undgå indtagesle af alle former for sure fødevarer, og se om nye blister undgås.

Hvis det er tilfældet så kan mælk hjælpe, og det kan tandbøstning, mundskyl (måske bare med vand eller noget basisk) måske også. Jeg er meget interesseret i at høre om dette kan hjælpe andre, så skriv hvis det hjælper.

Af Latta, 31.01.2011:

Jeg har 4 blister i munden, 2 foroven og 2 forneden, efter jeg har renset dem, er mine læber rigtig hævet. Er det normalt at læberne hæver?

Af Sidsel, 03.02.2011:

Jeg har netop læst alle jeres indlæg og jeg bliver nødt til at komme med min erfaring. I ca 10 år havde jeg konstant blister i munden, jeg forsøgte med Longo Vital og Zendium og fik også forskellige ting af lægen, intet hjalp ordentligt. En dag blev jeg anbefalet at skylle munden i det der dengang hed Molkosan (koncentreret ostevalle) i dag hedder det Valleforce. Det hjalp helt fantastisk meget. Efter blot at skylle munden få gange eller duppe det på blisten så er der effekt. Prøv det. Det kan købes i Matas. Smagen er ikke go, meget bittert, lidt ligesom at få citronsaft i munden, en det kan anbefales. Jeg har i dag næste aldrig blister, men jeg har altid en Valleforce i køleskabet i tilfælde af at der skulle komme en.

Af Auch, 09.02.2011:

Jeg får især blister når jeg spiser bolcher eller hvis jeg tygger mig i kinden. Men jeg får det også hvis jeg spiser skarpe ting som tidligere sagt bolcher, ristet løg hårde chips, meget ristet brød osv. og det gør virkelig ondt.

Af mig :-), 12.02.2011:

Jeg har de sidste 4 dage haft små røde blister på enten tungespidsen eller langs tungen. Det føles som om jeg har brændt mig på tungespidsen. Når jeg gaber er jeg også noget øm i halsen men ikke hvide pletter eller meget rød hals og ingen feber. Jeg har siden oktober sidste år været i Meget stærk stresstilstand forårsaget af 2 kraftige chok i næsten samme uge. Nu her 4 mdr efter er faktisk alt endt op i en mere end forløsende skøn tilstand. Jeg har virkelig været helt helt nede og nu virkelig kommet igennem på den Stærke måde selvom min krop har måtte holde en del for.

Af viggo, 14.02.2011:

Jeg har af halslægen fået anbefalet at dyppe en vatpind i brunt jod og dernæst pensle blisten med det 2-3 gange om dagen. Det svier helt vildt, men blisten (aften) forsvinder hurtigere og joden tager smerten.

Af Adam, 23.02.2011:

Jeg har med stor fornøjelse læst alle indlæg igennem her og andre steder og samlet det hele på en liste, og så vil jeg ellers gå til krig mod blisterne.

Af Martin75, 25.02.2011:

Jeg døjede meget med blister specielt i halsen og har både fået lavet vævsprøver og været ved øre næse hals læge. Her fandt jeg frem til at blostrene skylles en form for herpes, har aldrig haft forkølelsessår eller herpes andre steder. Jeg blev tilbudt medicin som jeg skulle tage så snart jeg mærkede at blisten var på vej, og det hjalp så meget at det aldrig blev generende for mig. Efter lidt research på nettet fandt jeg ud af at man kan komme på en kur i 5-6 mdr, og det fik jeg min læge med på. Derefter har jeg været fri for blister i 6 år, fantastisk. Jeg er dog nu igen blevet ramt af en enkelt blist i min hals og vil forsøge om det er muligt at få ordineret medicin igen. Håber også at nogle at jer kan have held med denne behandling. Hilsen Martin

Af Majken, 04.03.2011:

Jeg har nu haft ondt i halsen i ca 2 måneder. Har været ved læge 2 gange, hvor lægen podede halsen og tog en blodprøve for at aflæse infektionstallene i blodet. Resultatet er ingen bakterier, og en besked om at det er virus, der på et tidspunkt går over af sig selv. Men jeg kan bare ikke holde smerterne ud. Jeg har lidt blodige blæner på den ene side af tungen, ned mod halsen og i halsen. I siderne af halsen er der lidt hvid belægning. Kan det være blister? Det gør ondt og er værst hen under eftermiddagen/aftenen.

Af Sanne, 08.03.2011:

Jeg havde engang en kæmpe blist, som fyldte hele min tungespids. Jeg tog til lægen, og fik en creme. Den skulle smørres på, som virker som et extra hudlag, og tog smerten. Efter ca 2 dage, var blisten væk. Har brugt den siden, og igen med god virkning.

Af Birgitte, 11.03.2011:

Jeg havde i en årrække konstant blister på tungen og hele vejen ned ihalsen. Meget smertefuldt, og øre, næse,halslægen havde absolut ingenbud på årsag eller behandling. Blisterne aftog heldigvis så småt angsomt i styrke, indtil de en dagpludselig kom tilbaqe med fuld styrke. Overvejede, om der havde væretændringer i mit liv eller mine omgivelser, og opdagede så, at der lået lag træstøv på mit hovedgærde, idet vi havde haft en håndværker tilat save en lem ud over sengen. Huskede så også at vi som oftest havdeet tyndt lag træstøv i huset (på grund af ombygning), da mineblistangreb var værst. Jeg støvsugede grundigt over mit hovedgærde, ogangrebene forsvandt. Jeg har sidenhen talt med ældre tømrere, derfortæller, at det er en kendt erhvervssygdom, hvis man ikke brugeråndedrætsværn. Har sidenhen oplevet, at jeg også reagerer på mandlerog nødder - og vist nok på chokolade. Altså en slags allergi - dermåske er knyttet til min herpes. Vil derfor forsøge mig med lysin.

Af fiepigen25, 15.03.2011:

Efter jeg igår d. 14-3 læste alle rådene så jeg kunne komme min irriterende blist til livs, lavede jeg noget lunkent saltvand og skyllede munden godt i det inden sengetid og da jeg vågnede var det fri for smerter og blisten er blevet lidt mindre. Jeg har også erfaret at lige op til at jeg skal have et anfald smager alt hvad jeg putter i munden forfærdeligt. Plus at stress og en tur i byen med en masse øl og drinks fremprovokere det.

Af !, 18.03.2011:

Jeg har ca. hver 14 dag bliser i mundhulden. Når det er rigtig slemt har jeg 2 kæmpe store, kan slet ikke forstå at nogen kan have op til 50, fordi bare jeg har en gør det så ondt at jeg næsten har svært ved at spise og min kæbe hæver altid i den side jeg har blisten. Det eneste der hjælåer er at putte A37 på så går der om kring tre dage også er de væk. Man skal gøre det fem gange hver dag.

Af Sofie, 20.03.2011:

Jeg har altid lidt meget af blister i munden og mine blister er altid forbundet med en udholdelig smerte ved tale, spise, drikke etc. Mine blister er ikke bare disse overfladesår man ser, men det er direkte dybe sår, nærmere krater på 1 cm lang og et par milimeter dybe. Jeg bruger en grøn væske til at bedøve området lokalt. Har man mange blister kan man skylle munden i det, men så kan man ikke smage sin mad bagefter, hvis man skal spise. Herefter putter jeg Gum Gel på, en gel, som kan købes i håndkøb på apoteket.

Ydermere spiser jeg Longo Vital og det holder altså blisterne nede. I den forgangne uge har jeg ikke spist Longo Vital og nu har jeg en giga blist som giver dunkende smerter i kæben og hævede lymfekirtler.

Af LeSecret, 24.03.2011:

Vil prøve at skylde munden i mælk, det lyder umiddelbart som en ret nem måde, vender tilbage om et par dage med mit svar.

Af Pernille, 26.03.2011:

Jeg har to kæmpestore på tandkødet. Smerten er ikke til at holde ud. Jeg havde heldigvis en næsespray liggende, og jeg har så lige sprøjtet det på. Smerten er næsten væk. Det er utroligt.

Af Alexander, 28.03.2011:

Jeg har altid haft blister og har aldrig kunnet gøre noget ved det, men har fundet nogle tyggegummier der hedder caroxin. De virker rigtig godt og hurtigt.

Af Blister, 04.04.2011:

En læge sagde engang at man skulle lægge nogle stykker kanel i munden uden at synke sit spyt.

Af Margit, 06.04.2011:

Jeg ved ikke om det er blister eller noget andet jeg har. Jeg synes ikke de virker som blister. Det er sådan nogle store væskefyldte udposninger som man kan skubbe rundt med med tungen. De er ikke gule og virker heller ikke betændte. De er lidt lysere end det omgivende og vel 0,5 cm i diameter. De giver en brændende fornemmelse og gør det svært at tale. Jeg kommer også til at bide i dem fordi de sidder i vejen. De har været der i flere måneder. De sidder rundt i mundhulen, især i undermunden og op mod underlæben. De er også begyndt på undersiden og siden af tungen. Er der nogen af jeg der har sådan noget? Og er det det I mener når I skriver om blitser. Jeg er kommet i tvivl fordi blitser bliver beskrevet som noget med gult.

Af Kim, 30.04.2011:

Hvordan reagerer kroppen på blister? Jeg er kun lidt øm og rød i halsen. Der hvor jeg er rød, har jeg en hvid plet. Er lidt træt og øm i musklerne, det kan stå på on off i 14 dage til 21 dage. Kan det være en blist der sidder og irriterer?

Af Natalia, 09.05.2011:

Jeg og min far har altid døjet med blister i perioder. Vi drypper noget echinamin/echinaforce også kaldet rød solhat på blisterne. Det svier, men blisterne plejer at gå væk efter 2-3 dage, når man gør det. På ferier, hvor vi har haft glemt at medtage Echinamin, har vi skyldet munden med Whiskey eller andet alkohol, med en alkohol-procent på over 40. Dette gav nogenlunde samme virkning. Echinamin kan fås på apoteket, men vidst nok også i nogle supermarkeder.

Af Louise, 13.05.2011:

Jeg har selv døjet med blister i munden, og har gjort det i lang tid. Endelig har jeg fundet den løsning der hjælper på mig. det er helt almindelig vand med brus i (det er lige meget hvad det koster). For at det skal hjælpe bedst muligt, skal man gurgle med det morgen og aften i et minut. OBS! Der kan gå en uges tid før det tager fat, og begynder at hjælpe. Og så skal man ellers bare fortsætte med det.

Af Calle, 25.05.2011:

Jeg har selv døjet med blister og jeg har fundet ud af man skal holde sig fra tomat osv. og så skal man bruge en god tandpasta og longovital. Jeg vil selv se om jeg kan få et skyllemiddel og et tygge gummi. Måske prøve en the også. Sørg også at gå til lægen, og bliv ved med at presse på så der kommer en løsning.

Af Jakob, 25.05.2011:

Jeg har lige haft en omgang kyssesyge (mononukleose), og nu hvor jeg er rask, så har jeg fået en stor omgang blister i munden. Kan det mon have en betydning?

Af Eva, 27.05.2011:

Jeg har lige læst mig til at blister i halsen, som jeg har nu, men som jeg ikke plejer at få, kan være en speciel form for halsbetændelse. Hvilket jeg mistænker dette for at være. Ulempen ved at de sidder i halsen er, at der ikke rigtigt er noget af de bedøvende ting i foreslår, som virker der. Men ellers er der mange gode råd. Vidste I godt, at hvis både en far og en mor har blister er der næsten hundrede procent sandsynlighed for at barnet for problemer med det?

Af Line C B, 31.05.2011:

Jeg har fundet kuren for mig! Jeg led af blister hele tiden, nu får jeg dem sjældent. Kort og godt:

Blister kommer ved svækket immumforsvar og stress etc. Samt bliver fremprovokeret at bestemte madvare der indeholder meget af aminosyren Arganin. Blister har man fundet ud af måske er i familie med herpesvirusen og er forskellige symptomer på noget i nerverne. Arganin niveauet i din krop skal være i balance med dit lysin niveau. Alle fødevare indeholder begge dele, men hold dig fra for meget chokolade, nødder etc fordi de er meget arganin indeholdige.

Fordi jeg elsker chokolade og ikke gider tænke på det i hverdagen tager jeg kosttilskudet L-Lysin. De skal tages sammen med dobbeltdosis longo vital for at have en virkning, og siden har jeg ikke haft blister (longo vital virker ikke alene). Når jeg så spiser chokolade tager jeg 2 L-lysin, og ekstremt meget 3, men ellers 1 om dagen.

Et minus ved L-lysin er at de skal købes i fx Sverige da det tager langt tid at godkende sådanne kosttilskud i DK og vi er langsomme. Hvis det så sker at jeg får en blist bruger jeg et skrapt (og dyrt men det hele værd) middel der hedder Oral medic. Det er virkelig smertefuldt og meget surt i 10 sekunder men så forvinder smerten, der kommer en hinde over og den er næsten væk i løbet af ofte kun nogle timer.

PS. selvf. bruger jeg også mild tandpasta :) Og min elektriske tandbørste kan også have en del af virkningen.

PPS: prøv det, jeg er igang med at få venner og familie til at prøve det mod blister (dem der får det ofte), for at se om det virker lige så godt som på mig. Jeg er lykkelig ejer af min mund igen uden smerter hele tiden.

Af Dorthe, 02.06.2011:

Har for første gang fået fem blitser på en gang lige midt på tungespidsen, og en enkelt helt bagerst på tungen. Det er så smertefuldt, at jeg ikke kan snakke. Tidligere i tråden er der en der spørger om det kan smitte. Jeg tror det kan. Min mand døjede med det lige inden jeg fik det. Jeg synes han var lidt pjattet angående smerten, men jeg ved bedre nu.

Af Therese, 02.06.2011:

Jeg er glad for at have fundet ud af, at blister ikke smitter. Jeg har ikke turde at kysse min kæreste, når jeg har haft udbrud, da jeg var bange for at smitte ham. Nu vil jeg bare kysse løs.

Af Jutta, 07.06.2011:

Jeg fik for omkring 15 år siden lige pludselig nogle smertefulde blister i munden. Og da jeg kort til efter skulle til tandlæge, klagede jeg min nød til ham. Spis Longo Vital, var hans råd. Og det gjorde jeg så, 3 piller hver morgen. Og det hjalp. Blisterne forsvandt efterhånden. Og jeg har ikke haft dem siden. Jeg spiser stadig Longo Vital, og som en behagelig bivirkning er jeg nu også næsten fri for forkølelsessår, som jeg også tit var plaget af (og får jeg et, så forsvinder det hurtigt igen).

ps. da jeg på et tidspunkt holdt op med Longo Vital, kom blisterne igen.

Af JE, 07.06.2011:

Jeg har brugt Zenduim i flere år og spist Longo Vital i flere år, jeg holder mig væk fra nødder, tomater og chokolade og så vidt muligt prøver at stresse. Jeg prøvede nogle af de ting, der står her på siden bl.a. det med muldskyl. Jeg har blister anfald mindst en gang om måneden, hvor jeg ikke spiser i en dag eller to, fordi smerterne er så voldsomme. Desværre er der ikke noget der hjælper på mine.

Af lea, 09.06.2011:

Puha, jeg sidder lige nu med godt 25 blister i min mund og kan hverken rigtig spise eller snakke. Jeg er begyndt at tage longovital men ved endnu ikke om det virker. Jeg tror jeg vil begynde at holde mig fra nødder, chokolade og tomater. Jeg har fået noget mundskyllevæske på recept, det virker okay og bedøver munden fuldstændigt. Men jeg ville ønske at jeg kunne forhindre blisterne i at komme. Når jeg har været rigtig stresset har jeg har optil 50 blister i munden og feber. Ihh hvor jeg dog hader det. Er der andre der har fået ar i munden efter blisterne? Jeg har et par huller i munden hvor der har siddet en stor blist.

Af Maria, 12.06.2011:

Jeg har 3 blister i munden og er 12 år. Der sidder en stor fed blist på ydersiden til venstre på min tunge som gør ondt. Plus jeg har to andre som sidder foraan på min tunge. Jeg tror det bedste ville være at gå på apoteket.

Af snitteren, 19.06.2011:

Jeg har selv haft blister i munden igennem hele mit liv, aldrig særlig voldsomt, som regel kun 1 af gangen et par gange om året. Har fundet 2 typer, den på tungen som er lille, hvid og gør ondt ved berøring. Og den på indersiden af læber og kinder som ligner et lille rundt huld i en gullig farve og rød irretation rundt om.

Den første, den lille hvide er nem nok at slippe af med. Det virker måske brutalt men det virker. Klip den af. Ved tæt inspektion af tungen kan man se at den består af en milliard små knobber, blisten er en af dem, den som er hvid, hård og gør ondt.. klipper man den af vil der være lidt ømhed fra såret, men det er hurtigt helet. Sørg dog for at klippe hele den hvide knob af, ikke kun spidsen, da den ellers vil gro ud igen.

Nr 2 type har jeg ingen kur mod, og sidder pt med en mellemstor fætter lige under tungen. Klorhexedin gel 1% har ikke haft nogen effekt, heller ikke børstning elller tandpasta. Denne type forsvinder som regel kun når den selv vil hvilket vare alt fra 3-9 dage.

Af Tove, 22.06.2011:

Jeg har en datter på 12 år, som også er forfærdelig plaget af blister. Det gør så ondt på hende, at hun græder. Er der virkelig ingen som ved hvad årsagen til blister er? Det med at det er en virus, det holder ikke. Nogen siger også at det er smittende. Vil nu prøve at gi hende Longo Vital. Tandpastaen har vi skiftet for længst, men det hjælper ingenting. Tak til alle herinde for nogle gode råd og må lindringen komme til alle jer der også er plaget af dette underlige fænomen.

Af Bytur, 28.06.2011:

Jeg har kun angreb 5-10 gange om året vil jeg tro. Min erfaring er blandt andet at en ond bytur kan starte det. Det er også det jeg sidder med nu. Jeg får det typisk i kinden og det er noget, der er startet efter jeg fik visdomstænder for 5-6 år tilbage. Mener endda min tandlæge fortalte at disse kunne have indflydelse. Jeg fik også ret hurtigt en sølvfyldning i mine visdomstænder, så måske kan de også være problemet. Generelt tror jeg også det har rigtigt meget at sige, hvad man spiser og drikker. Uden at have reasearchet i emnet før nu, kan jeg erindre to gange, hvor jeg blev angrebet efter at have indtaget Toffifee - nødder og chokolade i en herlig cocktail.

Sad netop og spiste en salat med tomat i da jeg åbnede denne tråd. Tomaterne blev hurtigt smidt ud. Frugt og juice tror jeg også har en skidt indvirkning. Jeg vil anbefale folk at skylle munden efter med vand efter man har indtaget disse og andre syreholdige mad og drikkevarer.

Af Mathilde, 05.07.2011:

Jeg står i den øv situation at jeg har fået et voldsomt angreb af blister i munden. har været til lægen som kun kunne give mig bedøvelse. Nu er det som om der er gået betændelse i dem. Er der nogen der har oplevet det? Fik konstateret at det ikke var forkølelsessår.

Af Blist man, 16.07.2011:

Jeg har med stor interesse siddet og læst alle jeres efaringa og gode råd. Jeg har selv haft blister i ca 20 år og brugt utrolig meget tid at prøve forskellige råd og tænke forskellige teorier om hvordan man forhindrer blister udbrud og akut behandling for at sænke længden af blister. Det har dog været utroligt svært at komme til nogen konklution da jeg jar kun haft mig selv at teste med, men efter at have læst alle jeres råd og erfaringer begynder jeg at danne et billede av årsag til blister, langtids behandling av blister og akut behandling. Her er mine teorier angående blister:

1. Det er det nok ikke nogen tvivl at blister er i en grad arveligt. Jeg har været plaget av blister i 20 år, min lillebror har været plaget av blister i 10 år, min far var plaget av blister i 40 år, min kusine (fra min fars side) lider av blister) mens min mor, storebror og andre på min mors side har af familien aldrig har haft en blist.

2. Blister må være en virus som angriber i perioder da det er tydeligt at folk får mange blister ad gangen (inklusiv mig selv). Bivirkningen ved virusen en blisten i form av et åbent sår i munden. Om blisten bare var et sår ville den hele i løbe av et par dage som sår nu engang gør. Men da blisten er virus inficeret kan det tage blister helt op til 3-4 uger fra de begynder til de forsvinder igen.

3. Langvarig behandling: Da jeg tænker tilbage siger mine erfaringer at jeg får helt klart de værste udbrud i perioder da jeg ikke lever helt så sundt som jeg burde. Jeg får helt klart de værste udbrud da jeg ikke spiser særlig varieret kost og generelt spiser meget lort (junk food, slik, sodavand). Min lillebror har mere eller mindre en konstant udbrud og han lever som så mange andre teenagere av pizza, sodavand, slik. Det giver jo også mening da styrken av ens immunforsvar hænger meget sammen med hvor sundt man lever.

Så for at undgå alt for ekstreme udbrud er mine råd helt klare. Spis sundt og varieret kost og dyrk motion so din krop får alt den behøver for at opretholde et stærkt immunforsvar, der er desværre ingen let omvej til dette. Suplerende behandling kan være at rense munden hver aften med brintyviriltu, klorhexidin eller andre rensende væsker som fås i apoteket. Dette giver virusen dårlige muligheder for at udvikle sig. Bruge også andre kendte metoder til bekæmpelsen så som Sendium tandpasta og Long vital vitaminpiller. Og til sidst begræns indtaget av fødevarer som muligvis kan fremprovokere et udbrud så som nødder, tomater og chokolade. Det drejer sig jo om at give sig de bedste muligheder for at undgå store udbrud som jeg tror vi alle kan være enig om forværre ens livskvalitet en hel del da det står på.

3. Akut behandling har jeg ikke haft så meget succes med indtil videre. Alle produkter som jeg har prøvet som decideret er udviklet imod blister har indtil videre ikke gjort nogen forskel. Men efter at have læst alle jeres råd kan man tydeligt se at de som angriber blisten direkte med ret ekstreme midler så som at busten den til blods med en tandbørste, lægge en c-vitamin direkte i blisten og andre metoder hvor blisten bliver behandlet hård og kontant har størst succes. Det som jeg tror sker i disse tilfælde er at den kontante behandling simpelthen dræber virusen og efterlader blisten som et åbent sår som umiddelbart går i gang med at hele sig selv.

Jeg prøver lige nu en behandling hvor jeg tørker blisten og huden omkring den, derefter bruger jeg en sprøjte men ublandet Brintyviriltu til at lægge en dråbe direkte på blisten og lade den virke i 1-2 minutter. Jeg har kun været i gang med den behandling i 2 dage men jeg syntes at det går den rigtige vej.

Er der nogen af jer der kan gennem egen erfaringer bekræfte mine teorier og råd?

Af Pia, 18.07.2011:

Jeg døjer selv med blister og har måtte melde mig syg fra mit arbejde, da jeg ikke kan tale i perioder og bliver ramt af voldsomme tand- og hovedpineanfald som nærmest stråler ud fra blisten.

Jeg blev anbefalet Ipren, der er en smertestillende pille, der kan købes i håndkøb og som er både febernedsættende og bekæmper betændelsestilstande i kroppen. De hjælper egentligt fint nok, hurtigt og effektivt, men så tager virkningen også af efter en times tid, og eftersom man kun må tage 3x2 om dagen (altså max tage pillerne 3 gange om dagen, og gerne 2 på en gang) er det ikke den bedste løsning. Dog er det virkeligt rart lige inden et måltid og inden sengetid, da det giver lidt ro og muligheden for at slappe af.

Et andet plus er at pillerne også tager evt. følgesymptomer som hoved- og tandpine, men som sagt ikke så længe af gangen. Derudover benytter jeg mig af afta med oral gel, men føler ikke rigtigt det har en virkning, og det giver en ubehagelig følelse i området omkring blisten hvis man kommer for meget på.

Af JF, 23.07.2011:

Læste fornylig på web at man kunne skylde munden med almindelig lageredikke 2 gange dagligt. Tro det er løgn, men det virker rent faktisk. Det ligesom rengør munden i dybden og bedøver samtidig blisterne uden at det er særligt smertefuldt. Virkningen varer forholdvis længe. Har dog på fornemmeren, at det er skrapt mod tænderne (uden dog at vide det med sikkerhed), hvorfor jeg kun brugte det 1 gang dagligt i 3 dage (når smerterne blev for uudholdelige ell. jeg skulle sove). Her var det til gengæld helt perfekt. Rådfør dig derfor med din tandlæge hvis du er i tvivl.

Af Bent, 25.07.2011:

Jeg prøvede engang at skylle munden i en billig (og temmelig ringe cognac). Det tog smerten umiddelbart, men jeg ved ikke, om det havde en helende effekt. Tomater, chokolade og nødder fremkalder ikke blister for mig. Stress er sikkert ikke forebyggende, men jeg kan ikke lure, om der er en egentlig relation mellem stress og udbrud af blister. Jeg synes, at det ser ud som om, at alle har meget forskellige reaktioner og oplevelser, og at der ikke findes et universalmiddel mod blister. Kan der ikke være tale om forskellige former for blister?

Af Lillian, 26.07.2011:

Tilhører desværre også gruppen af mennesker der er plaget af blister. Har haft dem altid og har prøvet næsten samtlige af de gode råd der er anført ovenfor inkl. det at stå og børste dem til blods, utroligt at sådan noget næsten kan få en til at blive selvskadende. Lige nu bruger jeg myrra dråber til at behandle med, når jeg har udbrud og selvfølgelig bruger jeg kun Zendium. Min erfaring er at man må prøve sig frem med de forskellige gode råd.

Af KødSnaPz, 13.08.2011:

Jeg har en blist i munden lige nu, og den er ca 1 cm. i diameter. I huset havde vi ikke andet end Colgate, så det bruge jeg i 2-3 dages tid. Nu har jeg en blæne, og jeg bruger Normalt Zendium. Men for at få smerten væk, put Zendium direkte på blænen. Der svir, men det hjælper i et godt stykke tid. Husk at holde blænen våd/fugtig.

Af Jesper, 19.08.2011:

Jeg har døjet med blister i over 40 år. Særlig slemt da jeg var barn. Nu er det bare 1-2 om måneden. Har prøvet alt fra tandpasta til longovital og afholdenhed fra slik og chokolade, men min erfaring desværre er at ingenting hjælper. Jeg får dem konsekvent hvis jeg kommer til at bide mig i kinden/tungen. Når det gør særlig ondt tager jeg koldt vann. Det køler, smager godt.

Af Oldco, 20.08.2011:

Vores søn på 12 år har lidt meget af blister i munden. Fik et råd af lægen: Udskift Colgate med Zendium. Inden for en uge var han blisterfri og har været det i over 4 måneder. Det skal lige siges, at han ikke spiser tomater, men til gengæld chokolade og nødder samt meget stærkt og krydret mad. Spiser aldrig vitaminpiller. Vi, hans forældre, er ikke plaget af blister i munden.

Af DK, 08.09.2011:

Jeg har lige fået mit livs første rigtige blist. Det gik op for mig, da den nu har været der i 4 dage og bestemt ikke er blevet mindre. Men jeg blev glad for at se andre havde problemet. Jeg har været røgfri i 5 måneder og sådan en bette blist skal ikke komme det på tværs. Den gør da helt vildt ondt og kan godt forstå at folk som har rigtig mange overvejer at genoptage rygningen.

Nu har jeg læst tråden igennem og kan se i anbefaler mange gode råd. Så kan jeg også se at det er vidt forskelligt hvad der virker for folk, og umiddelbart også hvad der forårsager det, men i mit tilfælde er det nok rygestoppet kombineret med en kur hvor jeg måske kan mangle nogle vitaminer (det handler om at spise varieret, men færre kalorier og jeg har før fået anbefalet b12, på grund af det lave kødindhold i sådan en kur, da jeg træner en del).

Jeg tror jeg nupper en ipren og smutter ud og køber zendium og vitaminer og krydser fingre for at det virker som det første. Tak for alle rådene.

Af Niko, 15.09.2011:

Er der nogen der ved om blister smitter? Altså, hvis jeg har blister og kysser med en anden, eller omvendt?

Af NikoLine, 15.09.2011:

Jeg er en 14-årig pige som er plaget af blister. Jeg har én stor en siddende i min overlæbe, indvendigt, og én knap så stor, men næsten lige så smertefuld, siddende i tandkødet, næsten ved siden af en af mine tænder i undermunden.

Af Simone, 21.09.2011:

Niko: Blister smitter ikke. Jeg har også prøvet stort set alle husråd, og ingen virker. Jeg har dog fundet et middel, som kan dæmpe de grimme smerter. Xylocain, som egentlig bruges i forbindelse med insektbid og hæmorider (for det ikke skal være lyv) og kan fås på apoteket. Brug en vatpind (så du ikke bedøver fingeren) og smør det på blisten, og evt. udenom, hvor der er rødt. Det er herefter vigtigt at det kan få lov at tørre. Hvis blisten sidder meget langt inde, er det ikke sikkert det har nogen effekt, idet det ikke kan få lov at tørre og dit spyt da vil fjerne det igen. Men det er perfekt, hvis du som mig, døjer meget med blister ved læberne, store som små. Det føles dog sjovt, når det er forholdvist stort område der må smøres ind. Det helbreder ikke, men lindre i den grad smerterne. Prøv det - det er godt.

Af Katja, 30.09.2011:

Jeg har læst alle jeres kommenter og undrer mig over hvorfor læge videnskab kan ikke forsker i dette virus, når den plager så mange mennesker på jorden? En mand skriver at halvdelen af familien har det og den 2. halv del aldrig har haft det. Kan man ikke forsøge med blod prøve/andet test fra de raske personer og sammenligner det med de syge, for at finde et anti virus?

Af Anne, 02.10.2011:

Jeg har altid døget med blister. Hvis jeg spiser løg så er jeg 100% sikker på at de kommer. Jeg bruger Zendium. Det holder dem os væk. Har en gang haft en under tungen, en kæmpe stor en, har aldrig oplevet så meget smerte før, selv tandlægen var i chok. Blister kan os komme af stress. Men nu jeg ved og få en igne under tungen tror jeg, hvilket jeg ikke håber det er, det bare ikke til og ku smørre noget der på?

Af Jørn, 06.10.2011:

Sørg for at holde området med ubrudet fulstændig rent, og brug kun vand til tandbørstingen. Jeg har prøvet alt det her. Det virker som blister skal have ro og skal ikke oversmøres med alt mulig.

Af Trine, 06.10.2011:

Jeg synes myrradråber hjælper mod blister i munden. Jeg får blister omkring hver anden uge, og jeg tænker det kommer af svækket immunforsvar og stress. Jeg har tidligere spist Longo vital og jeg børster tænder i Zendium. Jeg tror faktisk at jeg vil give et nyt forsøg med Longo vital.

Af Muss, 23.10.2011:

Jeg har haft dem hele livet noget hjælper nogle gange andre gange ikke. Jeg får dem på størrelse af 50 øre og flere ad gange smerten uudholdelig. Nu har jeg måske fundet årsagen. Jeg fik dem aldrig de fire år jeg har boet i Marokko. Jeg fik dem de fire år jeg boede i England og hele livet i Danmark.

Det må have noget med maden, vandet eller jod, selen et eller andet har jeg tænkt. Nu er det måske ved at gå op for mig. Prøv at droppe sukker. Prøv søde middel eller anden sødt end Dansukker. Måske vil det hjælpe jer som det har hjulpet mig, kan i melde tilbage hvis det hjælper.

Af Camilla, 30.10.2011:

Har siden jeg var teenager lidt af blister i munden (er nu 37). Lige nu har jeg en kæmpe fætter i kinden godt 1 cm - har aldrigt haft så voldsomme smerter i en blist som denne. Prøvede at smøre zendium på men det gjorde så ondt (som at spise chili) at jeg hurtigt måtte skylle det væk igen. Nu vil jeg forsøge med Longo Vital. De sidste gange jeg har haft en blist har mit immunforsvar været lidt nede og sidst bed jeg mig i kinden, så tror der er flere årsager til udbruddene. Men det kunne nu være detjligt med et produkt (ikke medicin) som kunne dulme smerterne - det er svært at spise, grine og føre en samtale mens det står på. Jeg føler med alle blistramte.

Af Dumme Blister, 03.11.2011:

Kan man godt bruge sukkerknalder til at fjerne smerten fra bilsterne? Hmm, en eller anden dag må man jo prøve. Jeg har en kæmpe blist, lige midt på tungen. Det er altid træls når der kommer en ny blist.

Af John, 04.11.2011:

Myrradråber er vejen frem, på med en klump vat og så ind og lade det side, gerne natten over.

Af Mr N, 12.11.2011:

Et indlæg som oplæg til fremtidige løsningsforslag. Jeg har taget et par billeder af de blister jeg har haft i tidens løb med et speciel højopløseligt kamera og sammenlignet dem med hvad mange har vist af billeder på nettet og jeg kan se at der er som udgangspunkt to slags (der er sikkert mange flere ).

En slags er gul og dyb og typisk herpes virus lignende og en anden er hvid og kunne tyde på en svampe infektion (som faktisk viser sig at være et lag dødt hud man kan pille af ). Jeg har haft begge dele - den gule ved vinter tid og den hvide efter en influenza vaccination (svækket immunforsvar). Jeg tror ikke der er noget der hjælper på nogle af dem andet end at få immun forsvaret til at klare sagerne men læs lige videre.

Immunforsvaret kan man så måske forbedre med Longovital, motion eller fornuftig sammensat kost (så man får de vitaminer man skal bruge). Men lindring er en anden sag og så kan man klare julefrokosten eller bare dagen.

Det jeg ville fortælle er at ved at kigge tæt nok på blisterne kan jeg se at hoved årsagen til de opstår er blodudtræk (små røde pletter) der er rundt om selve blisten. Den opdagelse får mig til at tænke at man ikke ved at påføre noget udefra kan fjerne dem men må fokusere på at det kommer fra blodet af. Årsagen til at de kommer i munden er måske at der er huden tyndest og der er en stor blod gennemstrømningen.

Af Jonas, 20.11.2011:

Blister/After = svækket immunforsvar. det kan komme af mange ting, f.eks. stress. man kan lindre smerterne med mange ting til munden (læs tråden), men det er i sidste ende immunforsvaret den er gal med.

Løsningen er en god multivitamin pille (f.eks. longo vital el. anden). når der kommer et udbrud, så skal der spises C-vitamin i depot pille form. C-vitamin styrer immunforsvaret. Undgå tandpasta med Sodium Lauryl Sulfate, brug evt. en tandpasta med urter og flour (såsom parodontax, dentalux herb osv).

Af Claes, 29.11.2011:

Jeg døjer med blister i munden og på tungen. Efter en ferie i Thailand har jeg også fået det på min dillermand. Det har jeg ikke oplevet før. Kan det være den anderledes mad derude?

Af Per, 03.12.2011:

Dup lidt Rød Zendium tanpasta på blister i munden. Det hjælper. Det svier lidt når man smører det på, men det hjælper helt klart. Rådet er ikke noget jeg selv har fundet på, men jeg følger det pga. jeg har fået det fordi jeg har morbus crohn, en tarmsygdom. Longo Vital eller spray virkede ikke på mig, men Rød Zendium virker helt klart.

Af Lars, 04.12.2011:

Jeg har vist ikke helt så slemme erfaringer med de der fætre som mange andre, men får da en ind i mellem. Jeg plejer at have held med at spise noget cultura, og holde det i munden et stykke tid. Om det er mækesyrebakterierne der hjælper ved jeg ikke, men jeg mener at kunne registrere en god effekt.

Af Brian, 13.12.2011:

Jeg bruger aloe vera tandpasta, og drikker aloe vera, har ikke haft en plist i 5 år nu.

Af Ina, 05.01.2012:

Jeg døjer også rigtig meget med store grimme blister på tungen, munden og halsen. Jeg har prøvet sæt det der står i ovenstående indlæg og intet har hjulpet. Jeg håber der dukker noget nyt op som måske kan hjælpe mig for jeg får dem rigtig tit og så føler jeg mig udover smerterne mig rigtig sløj og har svært ved at klare dagligdagen.

Af Simon, 10.01.2012:

Jeg har fundet svaret på mine blister/after. Diagnosen er gluten intolerans / gluten allergi. Da der i DK kun er ca. 0.1% med diagnosen er det ikke så alment kendt. I Sverige derimod har man mellem 5-10% med gluten intolerans. Ergo må man antage at der er mange danskere derude som ikke kan tåle gluten. Symptomerne kan være alt fra ingenting til sclerose, gigt, tarmbetændelse og blister/after. Stop med glutenkost og det vil reducere udbrud betragteligt.

Jeg har på nuværende tidspunkt været på glutenfri kost i 1½ måned, og kan tydeligt mærke forskel. Fra at få 1-2 nye om ugen har jeg haft 3 blister siden.

Gluten allergi kan påvises ved en blodprøve. Spis rigeligt brød, pasta et par uger op til blodprøvetagningen. Hvis glutaminaseindholdet er forhøjet skal yderlige undersøgelser foretages. Men sandsynligheden for at der et tale om glutenallergi i høj.

Til Brian: Fedt at det virker med Aloe Vera tandpasta. Vær blot opmærksom på, at hvis du kun benytter denne tandpasta, som ofte ikke indeholder flour, så er risikoen for at få nedbrudt tandemaljen meget høj. Efter nogle års brug af en ikke flour-tandpasta vil der komme mange huller. Spørg evt. din tandlæge.

Af Peter, 14.01.2012:

Når jeg har blister så bruger jeg atamon. Det er godt og billig.

Af Silke, 15.01.2012:

Hvor jeg dog hader dem, har 5-8 eller sådan noget. Jeg har ikke prøvet nogle af jeres råd endnu, men overvejer at gå til lægen.

Af Hej, 17.01.2012:

Jeg får blister af at bruge colgate tandpasta. Jeg tror en af grundene til det er fordi at det er så stærkt indhold. Nu bruger jeg Zendium og det fungerer super.

Af Avforpokkerdinskideblist, 20.01.2012:

Har lige nu to blister i undermunden, lige der på strengen i undermunden. Det gør bare ondt. Har smurt tandpasta på tidligere i dag, det hjalp en smule, og det var colgate.

Af Mig, 01.02.2012:

Jeg forsøgte mig med at klemme på en blister, og det hjalp faktisk overraskende meget. Nu er der et lille sår men meget bedre at have end en blister.

Af Hjæææælp, 11.06.2012:

Jeg er en ung fyr på 20 år, som har en ubeskrivelig ond smerte i 2 dage nu, venstre side af min tunge, der er nærmest huller i og store blister og hele min tunge er hvid og et lag af noget Hvidt, som sider fast, jeg har drukket meget mælk for at se om det hjalp, men det gør det ikke. Jeg bruger collgate tabdpasta. Jeg kan ikk spise og næsten ikk snakke.

Af Rasmus, 02.08.2012:

Jeg får blister i perioder, nogle gange er det virkelig slemt. Jeg har eksperimenteret med forskellige ting, og det der virker bedst for mig, er urtepiller. Jeg skriver urtepiller, fordi det ikke behøver at være Longo Vital. Livol laver nogle som er meget billigere der hedder Multi Vital Voksen. Hvis det alligevel bryder frem, tager jeg ekstra tilskud af zink og c-vitamin, samt smører Zendium Fresh And White på blisterne. Fresh And White indeholder noget der hedder xylitol, det hæmmer, så vidt jeg ved, bakterievæksten. Håber det er til hjælp for nogen.

Af Creed, 04.03.2013:

Som sagt længere oppe, sukker på blisten hjælper på smeren indenfor 10 minutter.

Af Peter, 13.03.2013:

Døjer med blister og er angrebet på tungen - siden af tungen er hævet op. Nu er det 6. dag. Det startede på flyveturen hjem fra en lang ferie langt væk og er kun blevet værre siden hjemkomsten, nok pga stress. Har prøvet det én gang før, for ca. 17 år siden. Det er meget smertefuldt. Jeg kan se mange har oplevet det samme. Jeg bruger denne uge en oral spray som også findes i gel, men virkningen er kortvarig og kun lindrende. Må nok vente tålmodigt til det er ovre, bare træls! Har ikke været til lægen med det, tænker dog om en kur kunne være svaret? Og så er det nok vigtigt at tage de vitaminer man plejer dagligt.

Af Lærke, 31.03.2013:

Altså, jeg har 2 store blister på indersiden af læben, og de fremkom af, at jeg har en vane med at bide mig selv i læben. Havde bidt for dybt, så derfor kom mine blister, der er yderst smertefulde.

Af Asbjoern, 05.07.2013:

Hej, jeg bruger colgate mundrens og det meget efektivt, måske pga jeg kun er 12?

Af Mie, 08.07.2013:

Jeg har døjet med blister lige siden jeg blev født. Jeg har prøvet Alfa Med mundspray, zendium, klorhexidin og at skifte tandbørste og jeg spiser næsten aldrig chokolade og intet virker. Jeg er virkelig desperat. Jeg har lige nu minimum 10 blister og det sker regelmæssigt fordi jeg bider mig meget i læben. Jeg har hørt at LongoVital skulle kunne hjælpe?

Af Heidi, 05.08.2013:

Jeg har altid lidt af blister og fik op til 6-9 af gangen flere gange om måneden, men efter jeg har brugt aloe vera tandpasta får jeg måske 10 om året. Det er et vidunder middel.

Af Hillerød, 01.09.2013:

Jeg har og har haft mange store og smertefulde blister. Jeg har prøvet alt. Nu har jeg prøvet almindelig lagereddike fortyndet som ufortyndet som mundskyllemiddel og direkte på blisten med en vatpind og det hjælper altså.

Af Lilli, 04.09.2013:

Hej allesammen, jeg har ved et tilfælde også købt longo vital, dog den der hedder Longo vital + Acaí. Er der nogen der hved om det gør en forskel? Acaí er en frugt fra sydamerika og en super antioxidant, men jeg er usikker på om den ligesom longo vital classic hjælper mod blister?

Af Ondt, 07.09.2013:

Hej alle sammen. Jeg har 2 blister i munden som gør vild ondt. Jeg har prøvet det med sukker knalden, men det virker dsv. ikke. Det gør så ondt, sidder i min seng og er så sulten, men jeg kan ikke spise noget. Hjælp, hvad skal jeg gøre?

Af Frank, 20.09.2013:

Jeg har altid hørt at Zendium skulle være sagen, men i mit tilfælde fremkalder det promte blister. Så det er et no go. Jeg bruger normalt: Pepsodent, Colgate og Oral-b tandpasta. Men et overdrevent brug af saltlakrids og chokolade ødelægger min mund fuldstændig. Det samme er gældende for en periode med stress. Mit råd er derfor ved lindring: Kolde væsker eller spise. Mit råd for mindskning af blister: God mundhygiejne med det tandpaster du føler dig mest tryk med. Vi kan alle blive enige om at blister er noget L O R T men det tager desværre bare sin tid.

Af Conny, 25.09.2013:

Jeg er også en af dem med blister, dog kun et par stykker af gangen. Det der hjælper mig er at tage en b-12 vitamin så snart jeg mærker at de er på vej. Jeg bruger parodontax tandpasta, købt i en helsekostbutik. Endvidere skyller jeg mund med spilanthes(Vogel). Når blisten er der, dupper jeg med ufortyndet spilanthes, det hjælper indenfor et døgn.

Af surColgatebruger43, 12.10.2013:

Jeg har brugt Colgate hele mit liv og det har resulteret i uttallige blæner gennem både min barndom og i mit voksenliv. Skiftede til Zendium for et 1 år siden og har ikke fået blæner siden. Jeg vil klart anbefale Zendium, hvis du lider af blæner.

Af Marianne, 08.11.2013:

En lille flaske GUM Gengigel fra apoteket er bare sagen. Det er en spray med en bevægelig stang, som føres ind i munden så den sprayer direkte på det angrebne område. Det smager friskt og hjælper rigtig rigtig godt.

Af Rikke mus, 16.11.2013:

Det kan også hjælpe med eddike. Man skal duppe det på ikke drikke. De er næsten væk samme dag. God fornøjelse

Af Kristine, 06.09.2015:

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prøvet alt fra Longo Vital til eddike og saltvand. Det lader til, at jeg nu har fundet ud af, at zink som kosttilskud er det, som kan holde bilisterne væk. Ved den første prikken, skyller jeg mund i Aftamed, os jeg har på denne måde været blister- fri i et lille halvt års tid.

Din kommentar om blister i munden

Har du erfaringer med blister i munden, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke