Husråd header

Blærebetændelse

Blærebetændelse er oftest forårsaget af bakterier. Alle pattedyr, også hunde kan få det. Tarmbakterier, der træder ind i urin røret er som oftest årsagen. Men det kan også være forårsaget af svamp. For eksempel en person med diabetes kan nemt få svampeinfektioner i urinvejene.

Blærebetændelse - symptomer

Kvinder er langt mere udsat for at få blærebetændelse end mænd. Årsagen er, at kvinders urinrør er meget kort, og afstanden fra urinrørsåbningen til blæren er kort (ca. 4-5 cm for en voksen kvinde, mindre for børn). Desuden er det en kort afstand fra endetarmsåbningen til urinrørsåbningen og tarmbakterier kan nemt forårsage en blærebetændelse.

Hvis du oplever en stadig tilbagevendende blære infektion eller er gravid, bør du opsøge en læge for behandling. Men der er et par tips og husråd mod det også.

Husråd mod blærebetændelse

Blærebetændelse Vand mod blærebetændelse - foto: husrad.com

Af Maj, 10.02.2010:

Jeg hører til blandt de uheldige, der har slåsset med tilbagevendende blærebetændelse. Penicillin slår betændelsen ned, men gør også at det naturlige immunforsvar er mindre kampdygtigt i en periode mod nye infektioner - eller det har jeg i hvert fald ladet mig fortælle og det giver god mening i mit tilfælde hvor betændelsen er kommet igen og igen. Indtil jeg begyndte at lave "dampbade" med morgenfrue, som er naturligt betændelseshæmmende.

Jeg bruger tørrede morgenfruekronblade, som jeg kommer i noget vand og lader varme op til kogepunktet, herefter lader jeg det køle lidt af igen og så hælder jeg det på en lav lille balje, som jeg kan sidde på knæ hen over så dampen rammer underlivet. Man skal tage et håndeklæde rundt om sig så man holder dampen inden og så prøve at finde en behagelig stilling. Ca. 20 minutter plejer jeg, mindre hvis jeg ikke kan finde en god stilling at sidde i. Jeg ved det lyder vanvittigt, men jeg deler erfaringen fordi det har virket fantastisk for mig! Jeg har ikke haft blærebetændelse i flere år og hvis jeg oplever det mindste tager jeg et enkelt "dampbad" og så når det aldrig at udvikle sig.

Af Den uheldige, 24.03.2010:

Dampbad , med kamille te i en balje, og så skal man sætte sig ind. Over baljen , og lade dampene komme komme op i undelivet , det hjælper , men det kan ikke fjerne det helt.

Af Lille My, 14.05.2010:

Jeg har lidt meget af gentagne blærebetændelse på trods af at jeg fulgte alle husråd og regler. Efter jeg er begyndt at spise 100 mikrogram d-vitamin hver dag, har jeg ikke haft blærebetændelse i et ½ år.

Af Karen, 12.08.2010:

Min datter og jeg fik blærebetændelse på Sicilien, helt sikkert fordi badevandet var så koldt (meget kolde strømme ramte vestkysten). Vi får pencilin begge, men jeg kan ikke komme over det. Apotektet sagde, at jeg skulle ta en c-vitamin dagligt for at genopbygge surheden. Måske kan nogen bruge det.

Af Trisse, 16.08.2010:

Gyldenris the og tranebær. Kan ikke få hænderne ned af begejstring. Blev til sidst tilbudt en lille operation, men valgte at følge et gammel husråd først. Gyldenris the, supleret med tranebærsaft. Pas på med at drikke væske der indeholder sukker, da sukker får bakterierne i urinen til at udvikle sig. Syren i tranebær neutralisere, og gyldenris the renser. Pas på med overforbrug af gyldenris the, da det kan være giftigt ved overforbrug. 1 kop om dagen til mig, virker forebyggende, 2-3 kopper ved infektion.

Af Henning, 17.08.2010:

Jeg mand på 66 har af uafklarede årsager fået blærebertændelse. Været indlagt 3 dage på urolæogisk specialafd. Jeg er nu hjemsendt, da alle mine infektionstal nu er for nedadgående. Jeg har det fortsat ikke så godt og er i behandling. Jeg skal om 2 måneder ind i ambulatoriet til videre udredning om årsagen. Det er bare ikke så sjovt. Jeg håber at der snart sker en bedring.

Af Anomymous, 03.09.2010:

Efter jeg fødte min datter havde jeg blærebetændelse i et halvt år (Modbydeligt). Medicin hjalp kun indtil jeg stoppede, plus at det gav mig svamp i skeden. Har stadig blærebetændelse indimellem men kun en højst to gange om måneden. Jeg drikker tranebær om morgenen og sørger for ikke at vaske mig med sæbe, selvom det en gammel vane der er svær at lægge om. Det hjælper altså. Når blærebetændelsen så kommer bruger jeg dampbad med morgenfrue blade som jeg sidder overskrævs over så dampen kommer op og ligesom renser. Det forebygger og hjælper hvis du gør det så snart du mærker til det. Tror ikk at det kan helbrede en slem blærebetændelse.

Af Tino, 05.10.2010:

Jeg har det hele tiden. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg ligger kateter. Jeg er 15 år.

Af L nov. 2010, 24.10.2010:

Jeg er en kvinde på 37 der, da jeg var yngre, led meget af blærebetændelse. Jeg gik den gang til en specialist, og fik efterhånden lagt mine vaner om, sådan at det holdt på med at komme igen. Det vigtigste råd der var/er, at tisse efter sex. Det glemte jeg så i sommer, og fik tiltusket mig en blærebetændelse der var flere uger om at gå væk. Nu har jeg så fået det igen, selvom jeg tissede, og i den forbindelse gav min læge mig et ekstra råd ifm. sex. Du skal lægge en lille klat vaseline i urinåbningen inden sex (og så fortsætte med at tisse bagefter).

Af Musen, 01.11.2010:

Jeg er en kvinde på 28 der kronisk lider af blærebetændelse. Jeg har haft det lige siden jeg var 3 år. For ca. 10 år siden started jeg med Zoneterpi 1-2 gange om måneden og lavet om på mine kost vaner. Højst et glads mælk, nedsat sukker forbruget, holde mig langt væk fra mørk kød da de 3 ting er meget syre dannende. I dag spiser jeg mest kylling og kalkun kød, og får zoneterpi ved siden af. Disse ændringer gjorde at jeg gik fra blærebetændelse 1-2 gange om måneden til at jeg kun har en gang blærebetændelse om året.

Af Zita, 09.01.2011:

Efter jeg har passeret overgangsalderen, har jeg blærebetændelse 6 gange om året. Jeg drikker økologist tranebærsaft l glas om dagen, men skal helst holde mig fra tranebær, da jeg tager maravan (blodfortyndende) jeg er så træt af det, prøvet alle husrådene såsom tisse efter samleje, huske at tømme blæren helt, ikke fryse, men alligevel kommer det. Jeg tror det er svært at finde nogle midler der forhindrer.

Af Vipsen, 11.01.2011:

Nu skal I høre: jeg er 44 år og har haft blærebetændelse i unge dage ca 1 gang om året, og min erfaring var at jeg undgik det når jeg tissede efter sex, men også når jeg øvede mig i at "klippe" tissestrålen over når jeg tissede: Jeg klempte så tissestrålen skiftevis stoppede og fortsatte stoppede og fortsatte. På den måde både trænede jeg underlivet og fik samtidig en kraftig spulende tissestråle der ganske givet var effektiv i at spule urinrøret fri for uvækst. De gange jeg alligevl fik blærebetændelse tog jeg sulfapræp og blev rask hurtig.

Efter jeg fødte mit seneste barn (nu 8år) døjede jeg alligevel med såvel blærebetændelse som svamp i skeden og almen slaphed og oppustethed, kløe i anus og problemer med at holde på vandet (2 meter fra wc kunne det gå galt) - I flere år, for lægen kunne end ikke med dyrkning finde ud af havd jeg fejlede (til sidst opgav jeg og måtte tolerere generne som var ret slemme!) Jeg troede det nok bare var en tidlig overgangsalder, eller sådant.

MEN for ½ år siden havde jeg ved et tilfælde en anden læge (ikke alternativ læge men rigtig), der som et slags forsøg på at behandle en eventuel skedesvamp ordinerede mig 3 stærke svampepiller (piller mod svamp). - Der gik en uge før jeg turde tage pillerne for jeg trode nok ikke på det. - Men efter bare 3 timer følte jeg mig 5-10 år yngre og sprang ud af sengen, kunne næsten gå på line og ikke mindst jeg kunne holde på vandet! havde ikke blærebetændelse og havde for første gang ikke candida i skeden og min kløe i anus forsvandt også helt med det samme.

Tro nu ikke jeg er en alternativeller mystisk dame, - nej jeg tror på videnskaben, og denne oplevelse har virkelig givet mig respekt for hvad svampe kan gøre ved vores krop. Og hvor et overset problem svampeinfektioner er i mange lægekredse. Sjovt nok kunne min læge ikke finde spor af svampe i de forskellige prøver, men jeg har fået fortalt af en dyrlæge at svampene godt kan hvile mht sporedannelse, og alligevel være aktiv under slimhinder og i vores krop.

Undskyld dette indlæg var så lang.

Af En mand, 03.02.2011:

Når jeg får blærebetændelse så får jeg ondt bagved afføringsted. Er der nogen som har samme problem.

Af Blærerbetændelse, 12.03.2011:

Jeg har det samme problem, men forstår ikke helt hvorfor damp skulle hjælpe?

Jeg har indenfor de sidste to år ca. haft blærerbetændelse 14-16 gange, og de fleste af gangene har jeg ikke haft almindelige bakterier. Jeg får stafylikokker i urinvejene, men lægen kan ikke forklare mig hvorfor? Tilsidst kom jeg på en 3 måneders pencillin behandling, og det hjalp mig meget!

Men efter et år er det dog komme tilbage (dog ikke ligeså ofte) Jeg har haft det 3 gange på 6 måneder indtil videre. Jeg ved ikke om andre har erfaringer med dette? Det er MEGET smertefuldt.

Af En kvinde, 06.04.2011:

Min mor har altid haft en del blærebetændelse og har fået Sulfat for det. For nogle år siden havde hun blærebetændelse 8 gange på 5 mdr. på trods af sulfaten. Jeg anbefalede hende derfor at prøve det homøopatiske middel Cantharon, som kan købes i håndkøb. Hun tog det og blærebetændelsen forsvandt. Hun mærkede en begyndende blærebetændelse efter et par år og tog igen Cantharon og det udviklede sig ikke til mere.

Af Vest, 11.05.2011:

Dampbad virker supergodt for mig. Det gør at det ikke gør ondt at tisse bagefter og det føles som om at blæren tømmes helt. Var også lidt skeptisk over for det i starten, men det virker.

Af Cecilie, 13.07.2011:

Det hjælper også at fylde en plastikflaske med varmt vand, så varmt som man kan holde ud, og lægge sig under dynen med den mellem benene.

Af En kvinde, 15.07.2011:

Jeg har haft blærebetændelse et par gange. Jeg er en pige på 18 år, der har haft forskellige kærester. Min blærebetændelse kommer og går i mellem nogen år, sommetider er det forsvundet efter sex, og det bliver bare værre og værre.

Af Mig, 21.08.2011:

Jeg har lidt af gentagende blærebetændelser. Jeg gad det ikke mere og gik til min læge igen. Hun undersøgte mig og sagde at det var fordi jeg manglede mælkesyrebakterier (beskytter mod blærebetændelse). Jeg skulle bruge nogle stikpiller og det hjalp.

Af Sygepleje studerende, 05.09.2011:

Du kan følge disse råd:

Sørg for at lade vandet hyppigt.

Af ung kvinde, 20.09.2011:

Jeg er en kvinde på 20 år og har døjet med blærebetændelse siden jeg blev teenager. Nogle gange har jeg bare de voldsomme smerter, men ingen bakterier i min urin, og derfor har jeg ikke kunne få penicillin for det, hvilket har været et ren mareridt. Men andre gange har bakterien været der. Da jeg gik på efterskole drak jeg tranebærsaft, men syntes ikke det hjalp det mindste, for jeg havde ondt konstant.

Senere snakkede vi om at det kunne være psykisk, da jeg ikke havde det særlig godt på efterskolen, men der er desværre intet vidundermiddel der hjælper på dette, udover en bedre psyke. De sidste 2 år har det ikke været særlig slemt, nok bl.a. fordi min psyke er blevet en smule bedre. Jeg har altid haft en fast kæreste og jeg tisser altid efter sex. Men trods dette døjer jeg stadig med det.

Jeg havde en tur i sidste uge, hvor jeg var på penicillin og så fik jeg en undersøgelse af mit underliv, pga. smerte under sex (hvilket bestemt ikke er rart). Så fortalte min læge mig at det var fordi jeg generelt havde en sart og øm blære. Og jeg er bare så ulykkelig, da lysten til sex er der og fordi jeg ved ikke hvad jeg skal gøre mod det. Det er så slemt at jeg bliver nødt til at afvise min kæreste, fordi jeg ikke vil have ondt. Min læge nævnte tranebærsaft, men som sagt har jeg ikke følt at det har hjulpet på at gøre min blære stærkere.

Oven i dette har jeg ofte følelsen af at jeg stadig skal tisse selvom jeg lige har været på toilet. Dette har jeg døjet med i et halvt års tid nu. Men ofte kan jeg godt holde på vandet. Og jeg ved ikke om dampbadet hjælper på dette, eller om det kun er mod selve blærebetændelsen? Jeg vil blive rigtig glad, hvis nogen havde et godt råd til at styrke sin blære?

Af Rikke, 20.09.2011:

Jeg har lidt af kronisk blærebetændelse, siden jeg var 6 år gammel. For godt 3 år siden startede jeg til akupunktur (en-to gange om ugen i nogle måneder) og fik i den forbindelse også Cantharon-dråber - som har vist sig at være sindssygt effektive. Når der er optakt til det mindste, tager jeg 20 dråber i lidt vand hver halve eller hele time. Og så forsvinder det. Efter 22 år, hvor diverse læger og hospitaler ikke kunne finde en løsning, viste det sig så, at der bare skulle nogle dråber til.

Af Musen28, 24.09.2011:

Jeg har fået blærebetændelse igen efter hal uges tid hvor jeg også havde det. Har ikke haft det siden jeg var lille. Er 28 år og det er 2.gang jeg har det. Første gang fik jeg medicin som jeg sku tá 2 tabl. 2 gange dagligt, men da jeg har problemer med at sluge piller opløste jeg dem i saft. Det gik fint. Men nu er blærebetændelsen vendt tilbage, og jeg har fået en anden tabl som jeg skal tá 1 tabl 3 gange dagligt. Og de smager afskyeligt når jeg knuser det og tager det med fx yoghurt. Så nu er spørgsmålet om der ikke er andre end de to slags piller man kan få som er muligt at få ned for sådan nogle som mig der ikke kan sluge piller?

Af 1964, 28.10.2011:

Jeg er en kvinde på 47 år, som tidligere kun har haft blærebetændelse de 3 gange hvor jeg var gravid. For 1 års tid siden indledte jeg et forhold til en dejlig mand og fik i den forbindelse opsat hormonspiral - lige fra jeg fik den sat op vidste jeg at der var noget galt og jeg fik blærebetændelse. Nogle få mdr. efter fik jeg igen blærebetændelse og derpå livmoderbetændelse, hvorefter jeg fik spiralen fjernet. Og nu her et par mdr. efter igen, fik jeg igen blærebetændelse med høj feber og har fået behandling. Jeg har læst alle jeres indlæg og jeg tror at jeg vil satse på Cantharondråberne og sørge for at (hvilket jeg gør allede) tisse af efter sex. Ikke bruge trusser af glat stof og holde mig varm forneden. Jeg kan ikke tåle mælk og ose og hvede særligt godt - ved ikke om det hænger sammen med mit nedsatte immunforsvar. Sidste år kom jeg på intensiv d-vitaminkur af min læge, da mine tal var meget lave og jeg vil igennem vinteren tage 1 pille daglig for at forebygge og booste mit immunforsvar.

Af DG, 09.11.2011:

En kop the af persillefrø dagligt samt 3 behandlinger hos en osteopat. Dette har fjernet mine kroniske og forfærtelige blære syntomer gennem mere end 10 år.

Af camilla, 20.01.2012:

Jeg læste alle disse gode indlæg for et ½ års tid siden da jeg led/ lider meget af blærebetændelse. Specielt når det bliver koldt og har gjort det siden jeg var tenager, er 37 idag. Jeg har prøvet alle slags kure. Det eneste der hjalp var og drikke gyldenris the en til 2 kopper om dagen med en pause på en uges tid ca hver 3 måned. Det forebygger og beskytter. Jeg har nu ikke haft blærebetændelse i 7 mdr. Jeg er bare så glad.

Af UB, 31.01.2012:

Prøv med LactoLady. Det er en kombination af mælkesyrebakterier og tranebær. Det virker.

Af Mulle, 02.06.2013:

Min læge har på et tidspunkt anbefalet at jeg efter samleje (helst lige inden) tog to Selexid tabletter, og tissede lige efter samleje (samt drak godt med vand inden samleje og igen efter). Det ser ud til at have virket, da evt. bakterier er blevet dræbt/skyllet ud med det samme. Jeg har hørt at andre kvinder har selexid med på ferie osv. og benytter denne strategi imod betændelse i blæren. Jeg har om vinteren erfaret, at et par meget varme uldbukser (evt. med overtræksbukser over) på en rask gåtur, kunne hjælpe på symptomerne. Der kommer gang i blodomløb og samtidig giver det varme i kroppen. Derimod er kulde/træk ikke godt og meget stille-liggen-i-sengen hjælper heller ikke på mine symptomer. Undgå vin/øl/spiritus da det danner sukkerstof i urinen.

Af Andbæk, 12.08.2013:

Hej alle, jeg er rygmarvskadet for 18 mdr siden og har siden haft kronisk blærebetændelse grundet fast kateter på hospitalet og dårlig hygiejne fra Bisbebjerg hospital.

Jeg har erfaret en del ting som jeg kan skrue op og ned for bla. at kaffe er forbudt men kan sætte gang i systemet og skylle ud det samme med en stærk øl (den rest af alkohol der passerer nyrene/leveren slår tusserne ihjel).

Kogt ingefær i te, gerne kamille te lindrer og virker anti-inflamatorisk såvel som de fleste sure drikke som tranebær, vand med citronsaft, æbleeddike 5% i vand ell. alm eddike i vand. På trods af at alt er afprøvet vender det tilbage og mange vil sikkert nikke genkendende til at inkontinens er enormt psykisk belastende, faktisk det rene tortur/stress fremkaldende.

Sukker er også en stor synder (selv meget små doser i te). Alle former for antibiotika er også afprøvet 15-20 gange. I morgen skal jeg så tale med min læge om næste skridt hvilket vist bliver kikkert undersøgelse på Frederiksberg hospital. For der er helt sikkert noget galt og ikke bare med hygiejne for den er blevet hysterisk hvilket heller ikke hjælper.

Mit råd til andre er: gør som jeg og fjern en ting af gangen fra din kost, hvad enten det er vingummi, kaffe, øl eller hvad det måtte være. Selvom jeg i skrivende stund er inkontinent har jeg hvis jeg behandler mig selv, godt et par vinduer på ca 1 time dagligt hvor jeg kan handle, gå til læge eller bare gå en tur.

Er der nogen der ved hvordan man styrker slimhinden inden i blæren/urinrøret? For i mit tilfælde er der helt sikkert et gammel sår der ikke vil hele og hele tiden laver ny betændelse.

Af Den ulykkelige, 30.09.2013:

Første gang jeg dampede mit underliv i kamille the, og samtidig drak store mængder af det også, virkede dampbadet efter ca. 10 min. Det har desværre ingen virkning på mig længere - kan man mon blive immun over for den behandlings metode?

Af Line, 02.10.2013:

Jeg har haft blærebetændelse 18 gange, heraf 13 gange i mit 19. år. Jeg fik penicillin alle gange. Til sidst gik jeg i protest, og nægtede at tage mere penicillin - så min mor sendte mig alternative veje. Jeg startede på tranebærpiller, urtepensil, cantharon og noget der hedder spenglarsan G (som jeg ikke helt har den store tiltro til, men måske det kan hjælpe nogen).

Udover det begyndte jeg på zoneterapi, som jeg tror, har gjort udslaget for mig. Jeg har ikke haft blærebetændelse i halvandet år og det er en befrielse.

Hvis jeg en sjælden gang kan mærke en begyndende betændelse, tager jeg Haiprex - specielt efter samleje. Det kan købes på apoteket. Mine råd er:

Held og lykke, ønsker end ikke blærebetændelse for min værste fjende.

Af Sevval, 02.08.2015:

Jeg har haft blærebetændelse i ca. 6 dage. Jeg er 13, og det er min første blærebetændelse. Hver gang jeg skal tisse, kommer der kun en lille smule urin ud, men det føles som en hel liter. Jeg får denne smerte i maven, og i urinrøret. Jeg håber det går væk med tiden. Så indtil videre har jeg læst at jeg skal gøre følgende: Tis ofte (og tøm blæren helt), Drik massere af vand, tag a-b-c-d vitaminer(el. bare de daglige). Ret mig meget gerne hvis jeg tager fejl.

Din kommentar om blærebetændelse

Har du erfaringer med blærebetændelse, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke