Husråd header

Bladlus

Plages du af bladlus i din have? Bladlus og bladlopper er små insekter, der lever af at suge saften ud af planter. Vi har både agurkbladlus, kartoffelbladlus og havebladlus. Et husråd mod bladlus er at spraye planter med skummetmælk, så snart du kan se at de har lus på dem. Nogle lus dør, men du bør gentage dette, når du ser nye lus angribe. Mælken fjerner ikke æggene.

Omkring 250 av de 4000 arterne av bladlus er plagsomme skadedyr for landbrug og for haveejere. De varierer i længde fra 1 til 10 millimeter. Vigtig naturlige fjender for bladlus er mariehøns, bladlussnyltehveps og bladlusgalmyglarver. Derfor bør man ikke jage væk disse nyttedyr fra haven.

Andre husråd mod bladlus

Bladlus Angreb af bladlus - foto: husrad.com

Af Martin, 13.02.2010:

Brun sæbe og vand i en forstøversprøjte. Den er godkendt.

Af Minusbladlus i potteplante, 27.06.2010:

Put potteplanten i en stor klar plastpose. Få fat på en ryger. Bed rygeren om at puste røg ind i posen. Bind knude på og lad planten stå derinde med røg, i 1/2 til 1 time, men før planten bliver sløj. Så skulle de små kravl være udryddet. Men det kræver du kan opdrive en ryger i din omgangskreds. Et andet fif. Planter der ikke får jævnt med det vand de har brug for får lettere bladlus. Plantens modstandkraft er nedsat når den ikke så godt kan lave de stoffer den beskytter sig med.

Af Pitzi, 12.01.2011:

Gælder for indørsplanter. Læg planten på græsplænen i et par timer og alle dyr er væk.

Af Den emsige Gartner, 18.06.2011:

Bladlus sidder gerne på bagsiden af bladene og ved skudspidser hvor der er masser af sukkersaft de kan suge ud af plantecellerne. Det får bladene til at krølle sammen og blive underudviklede. Men de laver ikke huller i bladene. Grunden til at sæbevandet virker, er at bladlus trækker vejret gennem to rør i deres ryg (lidt ligesom en hvals blæsehul), når man så kommer sæbe i vandet bryder det overfladespændingen og vandet kan trænge ned i de små rør så lusene drukner.

Man kan godt bruge mælk, men kun udendørs. Det er når solen skinner på mælken og den bliver sur at det virker. Lusene kan ikke lide det. Og det kan du heller ikke hvis din potteplante lugter af sur mælk.

Din kommentar om bladlus

Har du erfaringer med bladlus, eller andre gode råd om det? Skriv dem her:

Kaldenavn: Indlæg:

Søg efter gode råd:De sidste kommentarer:

Blister i munden

Jeg har lidt af blister i mange år, og jeg har prø...

Opkast

Kan man drikke te, cacaomælk når man har mavesyre?...

Hikke

Tag en dyb indånding og hold vejret mens du holder...

Tandpine

Ved ikke om det er skrevet, men put klud i kogt va...

Uro i benene

Med hensyn til at der i indledningen står at der i...


De mest populære tips

Her er de mest populære råd:

  1. Urinvejsinfektion
  2. Bananfluer
  3. Halsbetændelse
  4. Bumser
  5. Hård mave
  6. Bladlus
  7. Tandpine
  8. Tør hoste
  9. Forkølelse
  10. Hikke